In Suedia nu exista un organism central responsabil pentru reglementarea profesiei de mediator. Medierea in materie penala este gratuita in Suedia

 

Stirea ca o tara de 10 milioane de locuitori are doar 4.800 de detinuti in penitenciare a fost rapid preluata dupa ce a aparut pe RomaniaTv.net
Suedia, caci despre aceasta tara este vorba, a inchis,  4 penitenciare si un centru de arestari preventive. Motivul? Steagul SuedieiScaderea numarului de persoane condamnate in ultimii 9 ani cu peste 25%. Explicatiile sunt de tot felul, pornind de la relaxarea pedepselor si pana la efectele programului de reeducare demarat de penitenciare.
Ce nu s-a spus este ca in Suedia medierea in materie penala este gratuita pentru parti, putand fi folosita de faptasi de toate varstele si in orice stadiu al procedurii judiciare. Mai mult decat atat, incepand de la 1 ianuarie 2008, toate autoritatile locale suedeze au fost invitate sa ofere optiunea medierii in cazurile in care fapta a fost comisa de o persoana cu varsta sub 21 de ani, initiativa de a intreba faptasul daca este interesat sa participe la mediere poate fi luata fie de politie.

Incurajarea solutionarii litigiilor prin mediere in Suedia

Pe pagina destinata medierii in Suedia a portalului https://e-justice.europa.eu am fost intampinata de un mesaj care promoveaza medierea si incurajeaza solutionarea litigiilor prin mediere si care subliniaza suportul pe care il are medierea din parte Guvernului si a profesionistilor din mediul juridic: ” Dacă sunteți implicat într-un litigiu de drept civil, de ce să nu încercați să îl soluționați prin mediere, în loc să va adresați instanței? Medierea este o măsură de soluționare alternativă a litigiilor (SAL), prin care un mediator îi ajută pe cei implicați în litigiu să ajungă la un acord. Guvernul și profesioniștii din domeniul juridic din Suedia sunt conștienți de avantajele medierii. Medierea poate fi utilizată și în materie penală, însă nu reprezintă o sancțiune a infracțiunii și nu poate în niciun caz înlocui un proces penal. Scopul medierii în materie penală este de a oferi făptașului o idee mai clară asupra consecințelor infracțiunii și de a permite victimei să depășească din punct de vedere psihologic experiențele trăite.

Formarea si activitatea mediatorilor in Suedia

In Suedia nu exista reglementari specifice precum coduri de conduita aplicabile mediatorilor.
Nu exista informatii specifice privind formarea in domeniul medierii si nici organisme nationale de formare pentru mediatori.
Conform Legii privind medierea, persoanele numite drept mediatori trebuie să fie competente și oneste. De asemenea, acestea trebuie să fie imparțiale.
Se pot obtine informatii privind medierea de la autoritatile locale sau de la Consiliul național pentru prevenirea criminalității (Brottsförebyggande rådet)

Medierea in materie civila in Suedia

Deosebit de interesant este ca in Suedia nu exista un organism central responsabil pentru reglementarea profesiei de mediator dar autoritatile locale (Administratia Nationala a Instantelor, Camera de Comert di Stockholm, Camera de Comert si Industri a Suediei de Vest,etc) ofera informatii despre mediere sau asigura servicii de mediere. Administratia Nationala a Instantelor a intocmit o lista a persoanelor care si-au exprimat disponibilitatea de a fi mediatori in instanta si exista posibilitatea de a consulta lista.
Medierea este admisa in mai multe domenii si este folosita cel mai frecvent in cazurile civile, posibilitatea de a apela la un mediator existand pe tot parcursul desfasurarii procedurilor judiciare.
Recurgerea la medierea este optionala.

Serviciile de mediere in materie civila sunt suportate in mod egal de parti iar onorariul se stabileste printr-un acord intre mediator si parti.

Medierea in materie penala in Suedia
In materie penala medierea poare fi utilizate pentru faptasi de toate varstele si in orice stadiu al procedurii judiciare, legea medierii neprevazand o limita superioara de varsta, dar de la 1 ianuarie 2008, toate autoritatile locale suedeze au fost invitate sa ofere optiunea medierii in cazurile in care fapta a fost comisa de o persoana cu varsta sub 21 de ani, initiativa de a intreba faptasul daca este interesat sa participe la mediere poate fi luata fie de politie, fie de autoritatea locala. Medierea in materie penala este gratuita pentru partile implicate.
Medierea nu face parte din pedeapsa si este supusa urmatoarelor conditii: trebuie sa fie acceptata de ambele parti, fapta trebuie sa fi fost declarata politiei, iar faptasul sa-si fi recunoscut vina, trebuie sa se considere ca medierea este o optiune adecvata tinand seama de circumstante.

Sa fie si utilizarea medierii unul dintre motivele scaderii numarului de condamnati din Suedia?

Anca Stancu, mediator

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie