Hotarare ICCJ privind dimensionarea cheltuielilor de judecata in cazul admiterii in parte a pretentiilor

 

In privinta onorariului de avocat, admiterea in parte a pretentiilor nu are drept consecinta obligatorie reducerea lui, intrucat in afara valorii obiectului pricinii instanta apreciaza si in functie de prestatia, munca indeplinita de avocat, se arata intr-o hotarare a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, despre care scrie juridice.ro.

ICCJPe de alta parte, dimensionarea cheltuielilor de judecata in functie de pretentiile admise se realizeaza in privinta taxei judiciare de timbru, care chiar daca a fost platita la valoarea pretentiilor formulate initial, aceasta este suportata de partea adversa in limitele in care a cazut in pretentii.

Formularea in recurs a unor critici referitoare reducerea cheltuielilor de judecata reprezentand onorariul avocatului, fiind o chestiune de apreciere (iar nu de nelegalitate), ea cade in competenta instantei in fata careia a avut loc prestatia avocatului, fara a putea face obiect al controlului de legalitate in recurs, a mai retinut Inalta Curte.

Vezi aici decizia nr. 2075 din 7 octombrie 2015 pronuntata in recurs de Sectia I civila a Inaltei Curti de Casatie si Justitie avand ca obiect pretentii.

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie