Hotarare ICCJ privind prezumtia legala a prejudiciului nepatrimonial in beneficiul rudelor victimei
Din modalitatea de redactare a textului art. 1391 alin. (2) C. civ., potrivit caruia „instanta judecatoreasca va putea, de asemenea, sa acorde despagubiri ascendentilor, descendentilor, fratilor, surorilor si sotului pentru durerea incercata prin moartea victimei, precum si oricarei alte persoane care, la randul ei, ar putea dovedi existenta unui asemenea prejudiciu”, rezulta ca, impunandu-se conditia dovedirii prejudiciului nepatrimonial in sarcina altor persoane decat cele enumerate, inseamna ca acestea din urma sunt prezumate – data fiind legatura de rudenie/afinitate – ca au suferit prin moartea victimei, se arata intr-o hotarare a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, despre care scrie juridice.ro.
Distinctia pe plan probator, in ceea ce priveste repararea prejudiciului nepatrimonial, este justificata de natura relatiilor apropiate, in cazul rudelor/sotului, apta sa determine o dispensa de dovada in legatura cu durerea incercata si prejudiciul moral pe care l-a ocazionat, a mai precizat Inalta Curte.
Vezi aici decizia nr. 2075 din 7 octombrie 2015 pronuntata in recurs de Sectia I civila a Inaltei Curti de Casatie si Justitie avand ca obiect obligarea la plata de despagubiri morale si materiale.
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!