Hotarare ICCJ privind competenta teritoriala in materia asigurarilor

 

Prin art. 115 C. proc. civ. se prevede o competenta speciala in materia asigurarilor, in sensul ca in materie de asigurare, cererea privitoare la despagubiri se va putea face si la instanta in circumscriptia careia se afla: ICCJdomiciliul sau sediul asiguratului, bunurile asigurate sau locul unde s-a produs riscul asigurat, se arata intr-o hotarare a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, despre care scrie juridice.ro.

Aceste dispozitii legale nu se aplica in litigiul avand ca obiect actiunea in regres a asiguratorului persoanei despagubite impotriva persoanelor considerate vinovate de producerea unui accident rutier in urma caruia a fost avariat autoturismul asigurat, intrucat, desi cauza deriva dintr-un raport de asigurare, temeiul de drept al actiunii este raspunderea civila delictuala, care este o raspundere intemeiata pe dreptul comun, astfel ca, in aceste conditii devin incidente dispozitiile care reglementeaza competenta alternativa, respectiv art. 111 si art. 113 pct. 9 raportat la art. 116 C. proc. civ., a statuat Inalta Curte.

Vezi aici decizia nr. 845 din 17 martie 2015 pronuntata in recurs de Sectia a II-a civila a Inaltei Curti de Casatie si Justitie avand ca obiect pretentii.

Cuvinte cheie: ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie