ASF a transmis Parlamentului si Ministerului Finantelor Publice propunerea pentru Proiectul Legii RCA

 

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a elaborat, in urma unui proces complex de consultare cu asociatiile profesionale si patronale ale asiguratorilor si transportatorilor auto, la care au luat parte si reprezentanti ai mai rcamultor institutii, o propunere de proiect privind o noua lege care sa reglementeze piata RCA din Romania, informeaza un comunicat al institutiei emis joi, 25 februarie 2016.

Prevederile din acest document sunt aliniate cu directivele europene in domeniu si preiau practici validate de experienta mai multor state membre ale UE.

Proiectul de Lege privind asigurarea obligatorie de raspundere civila pentru prejudicii produse tertilor prin accidente de vehicule este structurat pe XIII capitole si cuprinde 38 de articole. Acesta acopera domeniul de aplicare si definitiile notiunilor folosite, dispozitii privind contractul si polita de asigurare RCA, incetarea, nulitatea si rezilierea contractului RCA, scopul asigurarii RCA, obligatiile asiguratului si cele ale asiguratorului, dreptul asiguratorului de a solicita recuperarea sumelor platite, compensarea directa intre asiguratorii RCA, verificarea asigurarii RCA, asigurarea de frontiera, sanctiuni, dispozitii finale si tranzitorii.

Proiectul de lege propus are in vedere reglementarea contractului de asigurare RCA pentru prejudicii produse tertilor prin accidente de vehicule si tramvaie, in baza caruia sunt stabilite conditiile generale si particulare ale acoperirii unei asigurari RCA. Astfel, proiectul reglementeaza persoanele care au obligatia sa incheie contracte RCA si exceptiile de la aceasta obligatie, limitele teritoriale de acoperire, limitele de raspundere, riscurile acoperite si excluderile, elemente privind stabilirea si plata despagubirilor, facilitatile si penalizarile aplicabile asiguratilor si asiguratorilor, organizarea si functionarea Biroului National al Asiguratorilor de Autovehicule din Romania ca fond national de protectie, organism de plata a despagubirilor, centru de informare si organism de compensare.

Propunerea ASF a fost inaintata in cursul zilei de joi comisiilor de buget-finante din Senat si Camera Deputatilor, precum si Ministerului Finantelor Publice, institutia care are drept de initiativa legislativa pentru domeniile reglementate si supravegheate de autoritate.

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie