Hotarare ICCJ privind nesolutionarea unei cereri in termenul prevazut de lege

 

In conformitate cu prevederile art. 2 alin. (2) din Legea contenciosului administrativ nr. 554/2004, se asimileaza actelor administrative unilaterale si fapta de a nu raspunde solicitantului in termen legal, iar potrivit art. 2 alin. (1) ICCJlit. h) din Legea nr. 554/2004, nesolutionarea in termenul legal a unei cereri este definita ca fiind faptul de a nu raspunde solicitantului in termen de 30 de zile de la inregistrarea cererii, daca prin lege nu se prevede alt termen, se arata intr-o hotarare a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, despre care scrie juridice.ro.

Legea nr. 554/2004 da posibilitatea instantelor de a verifica daca refuzul de a solutiona o cerere – exprimat explicit de catre o autoritate este sau nu justificat, caz in care, daca il apreciaza ca nejustificat, fiind dat cu exces de putere, poate analiza cererea persoanei respective, dar in cazul nesolutionarii unei cereri in termenul prevazut de lege, situatia recunoscuta ca fiind „tacerea administratiei publice”, actiunea in contencios administrativ nu poate viza decat obligarea autoritatii publice sa raspunda cererii formulate, a precizat Inalta Curte.

In speta, fiind in discutie un act administrativ asimilat sub forma nesolutionarii unei cereri in termenul prevazut de lege, Inalta Curte a retinut ca nu se poate cere anularea unui act asimilat, ci poate fi obligata autoritatea publica sa raspunda cererii formulate de reclamanta, urmand ca in cazul in care raspunsul va fi apreciat ca nejustificat sa poata fi contestat in fata instantei de contencios administrativ si fiscal.

Vezi aici decizia nr. 4522 din 26 noiembrie 2014 pronuntata in recurs de Sectia de contencios administrative si fiscal a Inaltei Curti de Casatie si Justitie avand ca obiect obligarea la solutionarea unei cereri.

Cuvinte cheie: ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie