Hotarare ICCJ privind limitele libertatii de exprimare a jurnalistului
In conformitate cu jurisprudenta Curtii Europene, desi nu trebuie sa depaseasca limitele ce tin in special de protectia reputatiei si drepturilor persoanei, in indeplinirea sarcinii de a comunica informatii si idei asupra unor chestiuni de interes general, jurnalistii sunt protejati de art.10 din Conventie, chiar daca nu pot face proba veritatii, daca se dovedeste ca au actionat cu buna credinta, pe baza unor afirmatii credibile, se arata intr-o hotarare a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, despre care scrie juridice.ro.
Inexactitatea partiala a faptelor prezentate nu exclude protectia art.10 daca jurnalistul nu a actionat cu rea credinta iar subiectul este de interes public.
In speta, Inalta Curte a retinut ca existand o ancheta penala in legatura cu fapta ce a determinat investigatia jurnalistica, exista astfel o baza factuala care sa justifice judecata de valoare, afirmatiile jurnalistice nefiind efectuate exclusiv intr-o campanie media de denigrare indreptata impotriva reclamantului, intrucat nu prezinta situatii lipsite de orice suport probator, ci contin informatii fiabile ce pot fi considerate verosimile.
Vezi aici decizia nr. 1790 din 23 septembrie 2015 pronuntata in recurs de Sectia I civila a Inaltei Curti de Casatie si Justitie avand ca obiect actiune in raspundere delictuala.
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!