Anca Gheorghiu, Ministerul Justitiei: Nu am putea sustine o modificare a legii medierii care sa reintroduca aceasta obligatie.Veniti cu propuneri!(Video)
„Va multumesc pentru invitatie, atat din partea Ministerului Justitiei cat si personal, pentru ca mi-ati dat ocazia sa transmit un mesaj de apreciere si sustinere, atat institutional cat si al meu propriu.
Apreciere si sustinere pentru ca avem nevoie de mediatori
Noi, judecatorii, avem nevoie de dumneavoastra ca intermediari in conflictul partilor, intermediari care ii ajutati sa-si rezolve disputele, sa comunice intr-o situatie, intr-un moment in care nu mai pot comunica, desi si-ar dori acest lucru.
Din experienta mea de judecator in cauze de minori si familie, cred ca acesta este un domeniu in care se fac predilect medieri, partile vor sa se inteleaga si nu prea pot singure. Si atunci, de cate ori intr-un dosar se incheie un acord de mediere, pentru judecator lucrurile sunt mult mai simple si se pot concentra pe dosarele in care acest lucru nu s-a intamplat si trebuie sa faca toata munca de judecator, care uneori poate fi foarte complicata.
Prin urmare sunteti foarte importanti si din mesajul pe care mi l-ati adresat in invitatie am inteles ca aveti nevoie si de un pic de sprijin.
Era o referire la o modificare a legii medierii pe care o asteptati
O modificare care va aparea intr-un context in care ati pierdut unul dintre cele mai importante instrumente care va promovau, si anume obligatia pe care o aveau partile de a se adresa in anumite situatii mediatorului, anterior promovarii procesului. Acest lucru(eu trebuie sa va spun pozitia noastra oficiala), nu se va mai intampla. Nu am putea sustine o modificare a legii medierii care sa reintroduca aceasta obligatie, din doua motive: pe de o parte pentru ca medierea nu poate fi obligatorie, deci trebuie sa fie facultativa, partile pot fi indrumate la mediere dar nu obligate, iar pe de alta parte din cauza ca exista acea decizie a Curtii Constitutionale care nu mai permite ca lucrurile sa revina intr-o situatie despre care s-a stabilit deja ca este neconstitutionala.
Exista si alte mijloace in promovarea medierii
Insa, exista si alte mijloace in promovarea medierii, mijloace legislative.
Si in acest moment un judecator are posibilitatea sa indrume partile la mediere atunci cand simte ca acest lucru este posibil.
Sau, atunci cand partile sesizeaza instanta direct cu un acord de mediere, exista anumite facilitati in privinta taxelor de timbru. Mediatorii pot fi sustinuti in aceasta maniera.
Mesajul nostru este: Veniti cu propuneri!
Maine va fi o conferinta la care probabil v-ati gandit sa prezentati si idei in acest sens. Astept cu toata deschiderea sa vad cum vor decurge discutiile si cum ati putea sa ne solicitati sprijinul, propunandu-ne astfel de solutii, prin intermediul carora sa puteti obtine sprijinul nostru.
Pentru a obtine sprijin aveti nevoie sa va sustineti cauza
Avem sa va adresam si o rugaminte. Ma bucur ca in sala se afla si un reprezentant al Consiliului de Mediere, pentru ca este o rugaminte catre corpul profesional in general, pe care o adreseaza Ministerul Justitiei, pentru a obtine sprijin aveti nevoie sa va sustineti cauza, sa spuneti cat sunteti de eficienti, cat sunteti de importanti.
Sunteti o profesie destul de dereglementata, in sensul ca v-ati stabilit regulile de organizare, la un nivel autonom.
Am avea insa nevoie, noi ca autoritate, de a cunoste care este amploarea activitatii dumneavoastra. Cate medierei faceti? Cate medieri au succes? Cate cauze ajung in instanta? Cate cauze nu mai ajung in instanta pentru ca partile deja s-au inteles? Cate medieri esuate sunt?
Adica o statistica. Astfel de statistici ne sunt solicitate noua si nu le cerem doar pentru ca noi suntem morti dupa statistici, pentru ca, in sine, orice activitate trebuie sa fie evaluata. Astfel de statistici ne sunt si noua cerute de Comisia Europeana, de Consiliul Europei, atunci cand se fac rapoarte de starea justitiei.
Sunt extrem de importante si va incurajam sa organizati un asemenea sistem statistic, care sa poata sa convinga pe oricine ca aveti o activitate extrem de importanta cu impact puternic asupra justitiei, asupra proceselor din instanta si ca pentru acest motiv meritati sprijin in continuare.
Oricum noi suntem convinsi de importanta activitatii dumneavoastre.”
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!