Ecofin: Masuri pentru combaterea evaziunii fiscale

 

Miniștrii de Finanțe din UE reuniți  la Luxemburg au convenit asupra propunerii de norme împotriva practicilor de evitare a obligațiilor fiscale care afectează în mod direct funcționarea pieței interne. Aceasta face parte din pachetul de măsuri privind combaterea evaziunii fiscale, care urmărește un răspuns coordonat la nivelul UE la problema evaziunii fiscale și a practicilor fiscale agresive ale multinaționalelor, potrivit unui comunicat al Ministerului Finanţelor.

evaziune fiscalaPachetul legislativ include măsuri anti-abuz ce vizează:

– deductibilitatea dobânzilor;
– impozitarea transferului de active;
– trecerea de la scutirea fiscală la acordarea de credite;
– o regulă generală anti-abuz;
– reguli cu privire la societățile străine controlate.

Această directivă urmărește o protecție minimă pentru sistemele de impozitare a societăților din statele membre. Noile reguli vizează eliminarea lacunelor pe care unele companii multinaționale le folosesc pentru a evita plata anumitor impozite”, a declara Anca Dragu, Ministrul Finanțelor Publice prezent la reuniunea ECOFIN.

Miniștrii finanțelor au discutat măsuri de întărire a Uniunii Bancare și stadiul actual al procedurilor legate de sistemul comun al taxei pe tranzacțiile financiare.

Un alt subiect discutat în cadrul ECOFIN s-a referit la mecanismul de taxare inversă generalizată la TVA. Propunerea Cehiei de a aplica la nivel de proiect-pilot taxarea inversă generalizată va avea implicații asupra statelor din regiune, inclusiv asupra României, scrie evz.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie