Doamnelor şi domnilor cetăţeni români, acestea sunt cele 5.000 de cuvinte „istorice” care vor face România mai competitivă şi vor aduce prosperitate

 

4,5 milioane de români se duc oficial în fiecare zi la muncă înghesuindu-se în autobuze, metrouri, sau pe drumuri, pentru un salariu din care statul ia 80% prin taxe şi impozite (pentru a plăti un salariu net de 1.000 de lei, impozitele şi taxele aferente sunt de 800 de lei).

CuvinteLa polul opus, patru lideri „au produs” 5.000 de cuvinte, goale, fără cifre, fără ţinte, fără nimic, prin care se angajează să facă România mai competitivă şi mai prosperă.

Ca o ironie a istoriei, patru lideri politici ai României – preşedintele Klaus Iohannis, premierul Dacian Cioloş, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu şi unul dintre vicepremieri, Costin Borc, au venit în faţa ţării, în clădirea Casei Poporului, pentru a prezenta documentul strategic „România competitivă: un proiect pentru o creştere economică sustenabilă”.

Cele patru discursuri însumează nouă pagini A4, 33.000 de semne, adică 5.000 de cuvinte. Toate aceste discursuri nu conţin aproape nicio cifră: unde suntem acum şi unde vrem să ajungem, nu în vorbe, ci în indicatori economici sau de calitate a vieţii. Într-un alt discurs, Dragoş Pîslaru, ministrul Muncii, anunţa stupefiat că statul nu are o bază de date cu toate salariile la stat plătite în România.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, spune că nu este bine să avem o creştere economică, de peste 3,5%, că altfel economia sare în aer. În schimb, în fişierul PDF publicat pe site-ul Guvernului privind strategia, se ia în considerare o creştere economică de 5% pe an până în 2020, cu măsuri economice, care vor costa 16,9 miliarde de euro.

Guvernatorul nu a uitat să menţioneze în discurs problemele ce-l macină, schimbarea statutului BNR şi legea dării în plată.

Este cumplit să auzi şi să citeşti aceste pagini de discurs, aceste cuvinte goale – prosperitate, un nou model de dezvoltare economică, este important să gândim în perspectivă şi să facem în termen scurt ceea ce ştim că poate fi sustenabil pe termen lung ; este esenţială revigorarea investiţiilor; politicile destinate mediului de afaceri au nevoie de soluţii concrete – preşedintele Iohannis ; Am realizat că dezvoltarea economică este mai mult decât economie, este o formă de asumare a unui însuşi proiect de societate – premierul Cioloş.

La polul opus, sute de mii de oameni se înghesuie în metrou cu o singură ieşire la Aurel Vlaicu, să se ducă la muncă; pasajul de la Piaţa Sudului este amânat până în 2018, Centura Capitalei nu este gata, ce să mai vorbim de autostrăzi?

Este cumplit să vorbeşti despre prosperitate şi România competitivă, când investiţiile statului sunt la pământ: şi nu este o problemă de bani, pentru că ei sunt, chiar la cele mai mici costuri.
Citeste articolul integral pe zf.ro
Cristian Hostiuc

Cuvinte cheie: , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie