Daunele sub 2.000 de euro ar putea să fie suportate de client

 

Autoritatea de Supraveghere Financiară a realizat, la un moment dat, înainte ca legea să modificată în aşa fel încât să permită un boom al vânzărilor PAID, o analiză ale cărei concluzii sunt clare. ASF arăta că, în condiţiile în care numărul poliţelor valide depăşeşte 1,2 milioane (în prezent PAID are un portofoliu de aproximativ 1,7 milioane de poliţe) se impune o majorare de capital.

transfer de baniÎn caz contrar, notează specialiştii Autorităţii, va fi nevoie de o scumpire poliţei sau de introducerea unei franşize. Concret, ASF propunea într-un document trimis Parlamentului (singurul for care poate decide modificări de preţ la asigurarea obligatorie) ca românii să poată alege între plata unei prime cu 50% mai mari decât în prezent şi asumarea unei franşize echivalente cu 10% din dauna potenţială.
Franşiza este un instrument foarte des utilizat în asigurările de tip property şi presupune ca asiguratul să îşi asume o parte din daună. Este o metodă care reduce costul poliţei prin reducerea riscului asumat de asigurător. În cazul concret al PAID, introducerea unei franşize de 10% ar aduce două modificări importante pentru asigurat. În primul rând nicio daună mai mică de 10% din acoperirea poliţei- adică 10% din 20.000 de euro, deci 2.000 de euro- nu va mai fi plătită de PAID, fiind asumată de asigurat. În al doilea rând, în caz de daună totală, suma plătită de Pool nu va mai fi 20.000 de euro ci 18.000 de euro.

Cele două mari falimente din asigurări vor afecta substanţial nu doar asiguraţii societăţilor şi pe ceilalţi creditori ai acestora ci şi alte entităţi care activează pe piaţa de profil. Printre acestea, firma care vinde românilor asigurările obligatorii de locuinţă rămâne fără doi acţionari care deţineau împreună 20% din titluri.
Patru dintre acţionarii Pool-ului de Asigurare Împotriva Dezastrelor (PAID), care cumulează 30% din titlurile firmei care ne vinde asigurările obligatorii de locuinţă, au probleme majore. Două dintre acestea, Astra Asigurări şi Carpatica Asig, au intrat deja în faliment, o a treia, City Insurance va urma probabil aceeaşi cale până la finalul toamnei în timp ce Euroins încearcă să iasă cu faţa curată dintr-o procedură de redresare, scrie capital.ro

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie