Parlamentul European accepta evitarea impozitarii dar nu si evaziunea fiscala

 

Parlamentul European a discutat săptămâna trecută o serie de teme legate de impozitare şi eludarea de la impozitare, constatând că este nevoie de definirea clară a anumitor termeni pentru ca aceştia să poată fi aplicaţi corect în legislaţiile statelor membre.
Impozit1Ca atare, ajungând la concluzia că „plătirea impozitelor poate fi la fel de complicată precum vocabularul referitor la acestea”, iar „evitarea impozitării este legală, dar nu şi evaziunea fiscală”, Parlamentul European a publicat un glosar de decizii fiscale în care explică jargonul referitor la impozite.

Astfel, definiţia erodării bazei impozabile şi transferul profiturilor presupune elaborarea unor „strategii de plănuire a impozitelor care exploatează golurile din arhitectura sistemului internaţional de impozitare pentru a transfera profiturile artificial în locuri unde nu există activitate economică sau impozitare”. Potrivit PE, rezultatul este reducerea sau eliminarea impozitelor plătite.

Baza fiscală consolidată comună a societăţilor: o altă propunere a Comisiei, din martie 2011, în momentul de faţă pusă în aşteptare de guverne. Reprezintă reguli pe care le pot folosi companiile ce operează în UE pentru a calcula profitul impozitabil, în loc să urmeze regulile din state. Statele membre îşi menţin dreptul de a fixa propria rată a impozitelor corporate. Aceasta a fost prima propunere a Comisiei Europene în 2011, iar a doua propunere actualizată va fi publicată anul acesta”, se arată pe site-ul citat.

În ceea ce priveşte evitarea impozitării, aceasta presupune folosirea unor instrumente legale pentru a plăti cea mai mică sumă posibilă ca impozit. Nu trebuie confundată cu evaziunea fiscală, care este ilegală şi deliberată, scrie curierulnational.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie