Companiile energetice de stat de pe bursă stau cu un miliard de euro cash în lipsă de idei de investiţii şi de competenţă managerială

 

Companiile din energie se odihnesc pe perne de cash. Funizorii de echipamente caută protecţie în insolvenţă sau peste graniţe.

energieCele mai mari cinci com­panii energetice listate de stat sau în care statul are în continuare un cu­vânt greu de spus aveau la finalul primului semestru 4,39 mld. lei (972 mil. euro) bani cash în conturi, cu 23% mai mult decât la fi­na­lul anului trecut, acumularea de li­chi­dităţi fiind în cele mai multe cazuri aso­ciată şi cu o lipsă de creativitate în ceea ce priveşte proiectele de investiţii.

De asemenea, se pune problema inclusiv a competenţei managementu­lui acestor companii, lipsit de ambiţie, în condiţiile în care firme similare din regiune s-au extins puternic, inclusiv în România.

Pe lângă această sumă, Electrica, Trans­gaz, Transelectrica, Nuclearelec­trica, Romgaz, campionii statului din ener­gie pe bursă, mai „ocrotesc“ sume im­portante în depozite sau obligaţiuni, investiţii stabile, dar care aduc recom­pense pe măsura riscului asumat.

Romgaz şi Transgaz, companii stra­tegice din domeniul gazelor naturale au la rândul lor poziţii forte pe cash. Pro­blema este că la Romgaz bugetul de in­ves­tiţii din primul semestru al anului a fost la jumătate faţă de S1 2015, timp în care pro­duc­ţia de gaze a companiei s-a diminuat cu 20%. Romgaz spune însă că şi-a înde­pli­nit obligaţiile asumate în faţa Agen­ţiei Naţionale pentru Resurse Mi­ne­rale, aşa că nu a mai avut niciun rost să-şi de­pă­şească nivelul stabilit mai ales când oricum consumul scade.

Transgaz şi-a propus pentru anul acesta investiţii de 722 mil. lei, dar a reli­zat numai 5,23% din buget, biro­cra­ţia fiind unul dintre factori.

Între timp, companiile din dome­niul echipamentelor şi serviciilor ener­getice intră pe capete în insolvenţă, ulti­mul exemplu fiind cel al Prospecţiuni, scrie zf.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie