ASF s-a apucat să respecte Ordonanţa RCA, înainte să intre în vigoare

 

Purtătorul de cuvânt al Guvernului a declarat că OUG urma să fie publicată, ieri, în Monitorul Oficial
* Transportatorii cer ASF să publice toate elementele din structura de cost al RCA
* UNSAR: „Efectele pe termen mediu şi lung ale OUG care reglementează RCA, greu de controlat şi reparat”
Nici transportatorii, nici asiguratorii par să nu fie pe deplin mulţumiţi de ordonanţa de urgenţă privind RCA aprobată, miercurea trecută, pe repede înainte de Guvern, ca să împiedice protestele transportatorilor.
Asigurare RCACu toate acestea, ca să îşi dovedească eficienţa, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) s-a apucat, repede, repejor, să aplice Ordonanţa, deşi actul normativ nu fusese publicat în Monitorul Oficial, şi nu a fost publicat nici pe parcursul week-endului, deci nu era în vigoare.
Autoritatea a transmis, joi, că a stabilit că elementele care vor fi luate în considerare în calculul tarifelor de referinţă pentru poliţele RCA, conform OUG emise de Guvern, sunt următoarele:
frecvenţa şi dauna medie, ţinând cont şi de daunele întâmplate şi neavizate precum şi de trendul acestora, conform datelor statistice publicate la nivel de piaţă (raportul Milliman), actualizate la 30 iunie 2016; încărcarea pentru cheltuieli administrative, achiziţie, taxe etc., de maxim 25%; încărcarea pentru aplicarea sistemului bonus/malus.
„De exemplu, se estimează un tarif ţintă de aproximativ 7.500 lei/an pentru autoutilitare de peste 16 tone, clasa bonus-malus B0. Acest tarif ţintă nu include încărcări pentru profit şi marja comercială”, a arătat ASF.
Ieri, ASF ne-a transmis că nu a lucrat la tarife, ci a făcut o simulare pe baza datelor existente.
Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Liviu Iolu, a anunţat, ieri, că ordonanţa de urgenţă privind RCA urma să fie publicată în cursul zilei în Monitorul Oficial, fără modificări de fond: „Textul ordonanţei a fost publicat pe site-ul Ministerului Finanţelor, după care a fost trimisă ordonanţa la Consiliul Legislativ, de unde trebuiau să vină nişte avize. Au venit astăzi şi se va publica în maxim 2-3 ore. Ordonanţa de urgenţă va fi publicată astăzi (n.r. ieri) în Monitorul Oficial, fără modificări de fond. Doar cu modificări de formă”.
El a precizat că ordonanţa nu putea fi publicată fără avizului Consiliului Legislativ, care a putut fi luat „după weekend”.
Ordonanţă de urgenţă asupra RCA, adoptată miercuri, prevede, printre altele, îngheţarea preţurilor la primele de asigurare pe o perioadă de şase luni.
Transportatorii au invitat firmele de asigurări care nu pot face publice în mod transparent metodele de calcul ale valorilor RCA să renunţe la acest tip de poliţe
Ieri, Asociaţiile patronale de trans¬portatori UNTRR, APTE 2002, FORT şi APULUM au transmis că solicită Parlamentului să asigure prin intermediul ASF publicarea preţurilor RCA pe ultimii cinci ani pentru fiecare categorie de autovehicule în parte, precum şi valorile cos¬turilor RCA, cu toate elementele din structura de cost, potrivit unui comunicat comun, remis, luni, citat de Agerpres.
Faptul că aceste informaţii nu sunt publice, transparente şi clare pentru toţi asiguraţii care sunt obligaţi să plătească această asigurare obligatorie RCA poate indica faptul că ASF este incompetentă sau este şi coruptă”, se precizează în comunicat., informeaza bursa.ro

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie