Deputaţii jurişti discută, marţi, două proiecte pentru conversia creditelor

 

Două dintre proiectele legislative privind conversia creditelor contractate în valută au fost introduse pe ordinea de zi a şedinţei de marţi, 27 septembrie, din Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor.
creditAmbele proiecte au fost depuse încă din anul 2014, dar nu au trecut, încă, de Camera Deputaţilor.
Unul dintre acestea aparţine deputatului PSD Ana Birchall, care are o prevedere specială pentru creditele în franci elveţieni. Respectiva prevedere spune că împrumuturile vor fi convertite la un curs de schimb calculat ca medie între cursul din momentul contractării împrumutului şi cel din ziua procedurii. Parlamentarul a anunţat că susţine această variantă, dar că va vota, la vedere, pentru curs istoric.
La proiectul de lege al Anei Birchall, deputatul liberal Daniel Cătălin Zamfir a depus un amendament care prevede conversia la curs istoric a creditelor luate în valută. Amendamentul a fost întocmit în contextul în care împrumutaţii în CHF trec printr-o criză începând din 15 ianuarie 2015, când cursul de schimb al francului elveţian a explodat neaşteptat.
Cea de-a doua iniţiativă este semnată de mai mulţi parlamentari, printre care şi Cseke Attila-Zoltan, de la UDMR.
Aceata prevede, în forma sa adoptată de Senat, că împrumuturile luate în valută ar urma să fie convertite la „cursul de schimb mediu lunar, stabilit de BNR, al monedei în care a fost acordat creditul sau moneda de referinţă a creditului, din luna în care s-a încheiat contractul de credit”.
Parlamentarii au spus, încă dinainte de vacanţă, că, în septembrie, vor dezbate pe marginea conversiei împrumuturilor în valută.
Debitorii împrumutaţi în CHF urmează să desfăşoare un marş în Capitală, în cursul zilei de duminică, la care estimează că vor participa câteva sute de persoane.
Împrumutaţii vor pleda pentru conversia la curs istoric. Clienţii împrumutaţi la bănci în moneda elveţiană au solicitat încă de acum aproape doi ani o lege a conversiei cu discount, în condiţiile în care băncile, în majoritatea lor, au refuzat să negocieze pe subiect.
Sunt şi câteva bănci care au lansat, în acest an, programe de conversie cu reducere la sold, informeaza bursa.ro

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie