Creditul privat a scăzut în august pentru a treia lună consecutiv după legea dării în plată

 

Creditarea a dat semne de oboseală în lunile de vară, înregistrând trei luni consecutive de scădere, după apariţia legii privind darea în plată a imobilelor. În termeni anuali, avansul creditării a frânat la 0,7%.

casa-creditSoldul creditelor acordate de bănci populaţiei şi compa­niilor a scăzut în august pentru a treia lună con­se­cutiv, ajungând la 215,4 mi­liarde de lei (48,4 mld. euro), ceea ce ar putea indica că bancherii sunt din nou reticenţi să îşi asume riscuri în economie.

Creditul privat a scăzut în august cu 0,3% faţă de luna anterioară, potrivit datelor BNR. An la an soldul împru­mu­turilor pentru populaţie şi companii se menţine cu greu pe linia de plutire, în condiţiile în care afişează o rată de creştere de numai 0,7%. Este prima dată de la începutul acestui an când creditul privat înregistrează un avans anual de sub 1%. Spre com­paraţie, în primele luni din acest an creditarea creştea an la an cu circa 3%.

Ritmul anual de creştere a finan­ţărilor în lei a încetinit de la 15,7% în iulie la 14,3% luna trecută, în timp ce scăderea creditului în valută s-a accentuat de la 11,4% la 12,5%. Soldul creditelor în lei ajungea la 120,4 mi­liarde de lei la sfârşitul lunii august, în timp ce finanţările în valută se apropiau de echivalentul a 95 de miliarde de lei, potrivit datelor BNR, scrie zf.ro

Cuvinte cheie: , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie