Platforma România 100: Dacian Cioloș propune un Guvern cu un număr restrâns de miniștri și ministere comasate

 

Premierul Dacian Cioloș consideră că Executivul ar trebui, pe viitor, să aibă un număr restrâns de miniștri, iar ministerele să fie comasate pe principiul clusterelor de dezvoltare.

dacian ciolosGuvernul trebuie regândit la nivel de funcționalitate ministerială, cu un Cabinet format dintr-un număr restrâns de miniștri, cu ministere comasate pe principiul clusterelor de dezvoltare și un număr redus de agenții de implementare și reglementare. Restructurarea administrației centrale trebuie consfințită legislativ prin modificarea Legii 90/2001 privind organizarea și funcționarea Guvernului, astfel încât să includă un model de organizare internă pentru fiecare minister, cu explicarea competențelor, pentru a elimina riscul suprapunerii de atribuții. Guvernarea este construită pe baza unor obiective trans-sectoriale, clar asumate, în beneficiul cetățenilor (de exemplu: investiții coordonate, reducerea sărăciei, debirocratizare, digitalizarea administrației, infrastructură modernă etc.)”, se arată în capitolul Primele 100 de zile — organizarea schimbării din Platforma România 100, lansată luni seară de premier.

În document se precizează că actuala Comisie de tăiat hârtii „devine o instituție de sine stătătoare, în cadrul Cancelariei Guvernului” și continuă rolul de debirocratizare „în sprijinul cetățenilor, al antreprenorilor și pentru simplificarea relațiilor inter-instituționale”.

Guvernul instituționalizează și proiectul GovITHub și Coordonatorul pentru Tehnologia Informației, care urmăresc ca investițiile în IT ale instituțiilor publice „să fie făcute eficient, conform unei strategii și în interesul cetățenilor”.

De asemenea, în document se precizează că strategiile guvernamentale, politicile publice și proiectele legislative „trec printr-o primă evaluare de impact la momentul adoptării lor sau o dată la 3 ani”.

Cele care nu trec testul eficienței și impactului încetează în mod automat„, se mai arată în proiectul premierului.

Cioloș mai vorbește despre „consolidarea tuturor fondurilor naționale și europene destinate dezvoltării și o reală abordare multianuală a utilizării acestora”.

Fondurile bugetare care distribuie bani fără proiecte sau planuri de dezvoltare și mecanisme de control, impredictibil, pe baza clientelismului politic trebuie desființate. Cheltuielile publice clar prioritizate, cu evaluarea impactului. Trebuie operaționalizată și întărită instituțional la nivelul Cancelariei unitatea de evaluare a investițiilor publice. Toate investițiile guvernamentale trec prin acest filtru„, mai stipulează documentul lansat luni seară de prim-ministrul Dacian Cioloș., scrie agerpres.ro

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie