Taxa clawback aplicată companiilor farmaceutice a crescut cu 2 puncte procentuale

 

Taxa clawback aplicată companiilor farmaceutice a crescut cu 2 puncte procentuale în al treilea trimestru din 2016, comparativ cu perioada similară a anului trecut, la 14,91% din valoarea medicamentelor decontate de Casa Națională a Asigurărilor de Sănătate, în condițiile în care piața farmaceutică este în scădere, arată Asociația Română a Producătorilor și Importatorilor de Medicamente (ARPIM).
Suprataxarea din ce în ce mai mare a industriei farmaceutice și metodologia de calcul al prețurilor la medicamente recent aprobată de Guvern adâncesc criza sistemului de sănătate românesc, arată ARPIM.

taxa clawbackNu găsim justificarea unei astfel de creșteri, în condițiile în care piața farmaceutică este în scădere și atragem atenția încă o dată asupra lipsei de transparență a mecanismului de calcul al taxei clawback. Nu avem acces la datele folosite pentru calcularea taxei, nu știm care este modalitatea de utilizare a fondurilor colectate prin taxa clawback și nu primim niciun un răspuns la solicitările repetate ale industriei privind creșterea nivelului de transparentizare. În acest moment, companiile membre ale asociației noastre au doar două opțiuni: să achite taxa așa cum este impusă de autorități și să evalueze oportunitatea de a continua operațiunile în România sau să acționeze în instanță autoritățile competente pentru corectarea cifrelor primite, un demers anevoios pentru ambele părți”, a declarat Dan Zaharescu, Directorul Executiv al ARPIM, potrivit profit.ro

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie