Toate autoritățile publice precum și unii operatori de date privați, obligați să desemneze un responsabil cu protecția datelor din 2018

 

Una dintre schimbările semnificative ce vor avea loc începând cu 25 mai 2018 în domeniul protecției datelor cu caracter personal, odată cu intrarea în vigoare a Regulamentului 2016/679[1] („Regulamentul General pentru Protecția Datelor – RGPD) este obligativitatea numirii unui responsabil cu protecția datelor („data protection officer”) de către toate autoritățile și organismele publice, precum și de către toți operatorii privați de date personale, și persoanele împuternicite de operator, care prelucrează date la scară largă în activitatea lor principală.

Date cu caracter personalConform articolului 37 al RGPD, operatorii de date și persoanele împuternicite de operatori sunt obligați, în anumite situații, să desemneze un responsabil cu protecția datelor.

Operatorii de drept public

Toate „autoritățile sau organismele publice” din domeniul de aplicare al Regulamentului au obligația să numească un responsabil cu protecția datelor, cu excepția instanțelor care acționează în exercițiul funcției judecătorești. Spre exemplu, primăriile, consiliile județene, prefecturile, spitalele, administrațiile fiscale, universitățile de stat vor fi obligate să desemneze un responsabil cu protecția datelor. Obligația din articolul 37 alin. (1) RGPD este clară și se referă în sens larg la autorități și organisme publice.

Regulamentul prevede și posibilitatea ca un responsabil cu protecția datelor unic să fie desemnat pentru mai multe autorități sau organisme, dar numai „luând în considerare structura organizatorică și dimensiunea acestora” (articolul 37 alin. (3)).
Citeste articolul integral pe juridice.ro

Cuvinte cheie: , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie