Forumul Economic Mondial Davos 2017: Criza clasei de mijloc

 

O serie de participanţi la discuţiile de la Forumul Economic Mondial de la Davos, printre care şefa FMI Chris­tine Lagarde, fostul vicepreşedinte american Joe Biden, fostul secretar al Trezoreriei americane Larry Sum­mers şi ministrul italian al finanţelor Carlo Padoan, avertizează cu privire la existenţa unei crize a clasei de mijloc, arătând că sunt necesare măsuri urgente pentru reducerea inegalităţii la nivel mondial, potrivit The Guardian.

10-biden-agerpres-9409542-465x390Şefa FMI Christine Lagarde a tras un semnal de alarmă privitor la ascensiunea populismului, fenomen alimentat de inegalitate, lipsă de încredere şi lipsă de speranţă.

Lagarde a declarat că a evidenţiat pericolele inegalităţii în creştere cu patru ani în urmă, dar a fost ignorată. „Sper că oamenii vor asculta acum“, a declarat aceasta.

„Cu o creştere mai modestă, inegalitate accentuată, avem ingre­dientele unei crize a claselor de mijloc în economiile avansate“, a declarat aceasta.

Potrivit şefei FMI, soluţia nu este ca ţările să întoarcă spatele globa­lizării, ci un mix de politici menite să stimuleze activitatea şi să asigure faptul că fructele creşterii sunt împărţite mai egal.

Fostul vicepreşedinte american Joe Biden a împărtăşit părerea şefei FMI cu privire la existenţa unei crize a clasei de mijloc.
Potrivit lui Joe Biden, globalizarea şi noile tehnologii „afectează puternic clasa de mijloc, motorul tradiţional al creşterii economice şi stabilităţii sociale în ţările vestice“.

Acesta a adăugat: „Nu putem inversa schimbările aduse în lume de tehnologie, şi nici nu ar trebui. Însă putem şi trebuie să acţionăm pentru a atenua tendinţele econo­mice care provoacă turbulenţe în atât de multe economii avansate şi sub­minează simţul de bază al demnităţii oamenilor“.

Adresându-se direct partici­pan­ţilor, Biden a de­clarat că cei mai bogaţi nu-şi aduc contribuţia şi a cerut ca impozitul pe venit să aibă un caracter mai progresiv, scrie zf.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie