Ambasadorul României la ONU: România a investit semnificativ în diplomația preventivă, prevenirea conflictelor, construcția păcii și mediere

 

Prevenirea conflictelor este intrinsec legată de pacea durabilă și dezvoltarea durabilă, iar România susține necesitatea corelării eforturilor comunității internaționale în materie de pace și securitate, dezvoltare durabilă și drepturile omului, a spus Reprezentantul Permanent al României la Națiunile Unite, ambasadorul Ion Jinga, în cadrul unei dezbateri sub egida ONU.

Ion JingaPotrivit unui comunicat remis Agerpres de reprezentanța diplomatică a României la ONU, intervenția a avut loc în cadrul dezbaterii pe tema ‘Construcția păcii: Sinergii între Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă și pacea durabilă’, organizată marți de Președintele Adunării Generale a ONU, Peter Thomson.

La eveniment au fost prezenți Secretarul General al ONU, António Guterres, Președintele ECOSOC, Frederick Musiiwa Makamure Shava, miniștri și miniștri adjuncți de Externe din Suedia, Slovacia, Sierra Leone, Estonia, Columbia, Belarus, Kazakhstan, Franța, Norvegia, Elveția și India, ambasadori și reprezentanți ai mediului academic și ai societății civile.

În intervenția sa, Reprezentantul Permanent al României la ONU, ambasadorul Ion Jinga, a arătat că Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă constituie cadrul universal pentru eradicarea sărăciei, asigurarea egalității de gen, respectarea drepturilor omului și realizarea unui echilibru echitabil între dimensiunile economice, sociale și de mediu ale dezvoltării durabile.

Totodată, România a investit semnificativ în diplomația preventivă, prevenirea conflictelor, construcția păcii și mediere. ‘După ce a devenit donator de asistență oficială pentru dezvoltare în 2007, România a alocat resurse pentru construcția instituțională, asistență electorală, ordine publică, anti-corupție, tineret și educație într-o serie de țări care au nevoie de astfel de sprijin. În ultimii zece ani, MAE român a organizat cursuri de pregătire pentru diplomați din Afganistan, Egipt, Tunisia, Irak și Palestina și a cofinanțat proiecte menite să faciliteze procesele de tranziție în Afganistan, țări din Orientul Mijlociu și Africa de Nord. Alte țări care au beneficiat de asistența furnizată de România sunt Nigeria, Angola, Mali, Mauritius, Camerun și Nepal. Autoritățile române au alocat bani pentru ajutarea refugiaților sirieni din Turcia, Iordania și Irak. România participă cu trupe și polițiști în zece misiuni ONU de menținere a păcii, ocupând pimul loc în rândul contributorilor UE cu forțe de poliție, locul 12 în Europa ca și contribuție cu forțe MApN și este singura țară din lume care furnizează echipe de protecție apropiată (SPP) în misiunile sub drapel ONU’, a încheiat ambasadorul Ion Jinga. potrivit agerpres.ro

 

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie