Deputații europeni solicită statelor membre UE recunoașterea automată transfrontalieră a adopțiilor

 

Pentru a proteja interesul superior al copiilor, deputații au cerut Comisiei să ceară tuturor statelor UE să recunoască reciproc, în mod automat, certificatele de adopție. Propunerea de rezoluție votată joi, 2 februarie, propune crearea unui Certificat european de adopție pentru a facilita procesul de recunoaștere automată.
adoptiePropunerea de rezoluție cere Comisiei să propună reguli privind recunoașterea automată în UE a adopțiilor ”naționale” – cazurile în care părinții adoptivi și copilul adoptat sunt rezidenți într-o singură țară. Convenția de la Haga cere recunoașterea automată a adopțiilor în toate statele semnatare, inclusiv toate statele membre UE, dar se aplică doar cazurilor în care părinții și copilul adoptat provin din două state diferite.

Certificat european și principii de bună practică

Deputații sugerează crearea unui Certificat European de Adopție pentru a grăbi procesul automat de recunoaștere a certificatelor ”naționale” de adopție, la nivelul UE. Ei cer și standarde minime pentru adopții, nu în formă legislativă, ci pentru a defini principii de ”bună practică”.

Raportorul Tadeusz Zwiefka, (PPE, PL) a comentat că ”fiecare adopție ar trebui să aibă loc în interesul superior al copilului, având în vedere circumstanțele specifice pentru fiecare caz. Adopția ar trebui să îi ofere copilului un mediu iubitor, atent și stabil, de aceea cerem Comisiei să facă pași în direcția recunoașterii certificatelor naționale de adopție, astfel încât familiile care au copii adoptați să se bucure de siguranță legală atunci când călătoresc în alt stat membru.”

Eliminarea obstacolelor administrative

Familiile cu copii adoptați din propria lor țară se confruntă cu probleme legale și administrative când se mută dintr-un stat membru în altul. De exemplu, părinții nu pot lua decizii privind educația sau tratamentele medicale ale copiilor lor adoptați înainte de a îndeplini proceduri legale care să demonstreze că au custodia.Rezoluția a fost adoptată cu 533 voturi la 41 și 72 de abțineri. Comisia nu va fi obligată să urmeze recomandările Parlamentului, dar va trebui să explice refuzul.

Rezoluția are în vedere doar relația individuală părinte-copil. Nu obligă statele membre să recunoască nicio relație legală specială între părinții unui copil adoptat.

Cuvinte cheie: , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie