În urmă cu un an Brexitul părea aproape imposibil

 

În urmă cu un an, David Cameron, premierul Marii Britanii de atunci, anunţa data referen­du­mului privind ieşirea ţării sale, una dintre cele mai mari economii din Europa, din Uniu­nea Europeană. Brexitul, văzut la înce­put ca un eveniment cu şanse scă­zute de concretizare, la fel ca ascen­siunea lui Donald Trump la Casa Albă, s-a înscris în seria cutre­murelor politice şi financiare care au caracterizat anul 2016 ca fiind unul agitat şi care au lăsat moştenire anului 2017 o lume dezorientată.

BrexitPe 23 iunie, britanicii au votat în proporţie de 51,89% pentru ieşirea din proiectul euro­pean la care ade­ra­seră în 1973.

Un adevărat cu­tre­mur a afectat toate pieţele finan­ciare, fiind m­o­mente care aduceau aminte de pri­mele zile ale panicii induse de criza financiară declanşată de fali­mentul băncii de investiţii Lehman Brothers în septembrie 2008.

Indicii marilor burse afişau scăderi şi de până la 10%, în timp ce lira sterlină a scăzut în câteva ore la mi­nimul ultimilor 30 de ani în faţa mo­nedei americane. La Bucureşti, in­dicele BET, referinţa bursei locale, a scăzut la înce­putul şedinţei de tranzacţionare din 24 iunie cu 6%.

Paradoxal, frica de un posibil nou crah s-a topit în câteva zile, iar pieţele internaţionale au început să afişeze cotaţii peste pragul de dinaintea Brexitului. Toţi investitorii stau însă cu ochii aţintiţi pe viitoa­rele rezultate economice ale brita­ni­cilor, pentru a verifica dacă averti­zările analiştilor cu privire la coş­marul cu care se vor confrunta în cazul separării de proiectul euro­pean se vor adeveri.

Nici până în prezent nu este clar cum va decurge şi ce consecinţe va avea procesul dezlipirii Marii Bri­tanii de Uniunea Europeană, însă şansele unei despărţiri line pare că s-au evaporat în momentul în care cele două blocuri au anunţat că Marea Britanie nu va mai face parte din piaţa unică europeană.

Fantoma Brexitului va mai bân­tui pentru multă vreme, însă acest eve­niment forţează un răspuns ra­pid, dur, poate chiar brutal la între­barea care defineşte Uniunea Euro­peană, dar care a tot fost amânat din cosiderente tactice: „Mai multă sau mai puţină Euro­pă?“, scrie zf.ro

Cuvinte cheie: , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie