Parlamentul EUROPEAN pro CONSUMATOR- trimiterea spre mediere

 

Una dintre cele mai importante modificari aduse prin Directiva 0541/2013 a Parlamentului European se refera la posibilitatea consumatorilor si obligatia bancilor la cererea consumatorilor de a trece la CONVERSIA creditului din moneda straina in momenda nationala sau in oricare alta, la alegerea imprumutatului.

mediere piatra si panaDaca in trecut CONVERSIA era oferita de catre banca cu titlu de BENEFICIU, acum, prin noua modificare acest lucru apare ca o obligatie DIRECTA si fara posibilitate de modificare.

Nemultumirea bancilor provine de la faptul, ca acestea, solicitau imprumutatilor, ca pentru CONVERSIA creditului in RON, acestia sa produca si sa dispuna de o garantie suplimentara, dat fiind faptul ca si soldul creditului crestea, iar pe o piata bancara si asa dezradacinata de criza financiara, garantia adusa initial oricum era sub pragul de satisfacere a creantei rezultate dintr-o posibila vanzare a garantiei. Acum, prin directiva 0541/2013, bancile sunt obligate sa accepte fara alte formalitati conversia, asa cum arata si art. 23 alin.1 litera a) din directiva mai sus mentionata –

Prin noua directiva, observam cum Parlamentul European incearca sa propuna o partida de LOBBY pe langa creditorii bancari, in sensul ca art. 27 (27) are în vedere consecințele importante pentru creditori, consumatori și, eventual, pentru stabilitatea financiară a executării silite, este oportun să se încurajeze creditorii să gestioneze în mod proactiv riscul de credit emergent încă dintr-un stadiu incipient și să fie în vigoare măsurile necesare pentru a asigura faptul că creditorii exercită indulgență rezonabilă și fac încercări rezonabile de a soluționa situația prin alte mijloace înainte de inițierea procedurii de executare silită. Atunci când este posibil, ar trebui găsite soluții , arata Parlamentul,care țin seama de circumstanțele practice și de nevoile rezonabile aferente traiului zilnic al consumatorului. În cazul în care, după procedurile de executare silită, rămân datorii neachitate, statele membre ar trebui să asigure protecția unor condiții minime de trai și să instituie măsuri pentru a facilita rambursarea, evitând îndatorarea excesivă pe termen lung. Cel puțin în cazul în care prețul obținut pentru bunul imobil afectează suma datorată de consumator, statele membre ar trebui să încurajeze creditorii să ia măsuri rezonabile pentru a obține cel mai bun preț pe bunul imobil executat, în contextul condițiilor pieței. Statele membre nu ar trebui să împiedice părțile la un contract de credit să convină în mod expres că transferul garanției către creditor este suficient pentru a rambursa creditul.

De aratat este, ca prin aceasta directiva, in urma contestatiilor la executare, se pot obtine suspendari ale executarii silite si putem asista la o trimitere spre medierea prin avocat sau mediator a conflictelor iscate, aplicandu-se normele europene, potrivit indrumari-juridice.eu

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie