Emilian Duca: Este o aberație, nu se poate aplica

 

Ministerul de Finanțe pregătește spargerea cotei unice și înlocuirea impozitului de 16% pe venit cu un ”impozit pe gospodărie”, acesta urmând să scadă la 10%, în vreme ce persoanele cu venituri sub 2.000 de lei ar avea impozit 0%. Vocea.Biz a discutat cu mai mulți analiști și consultanți pentru a vedea ce implicații ar avea un astfel de sistem de impozitare și cum s-ar putea aplica.

Impozit gospodarieÎn acest moment, cota unică este de 16% în România, adică se taxează cu 16% atât salariile angajaților, cât și profiturile companiilor. Spargerea impozitului pe profit în cote de 0% și 10%, în timp ce companiile rămân cu 16% înseamnă renunțarea de facto la cota unică

Cum s-ar aplica în practică impozitul pe gospodărie

Un alt consultant fiscal, Emilian Duca, a afirmat pentru Vocea.Biz că sistemul se poate aplica doar în state avansate, care au sisteme financiare dezvoltate, și unde populația are educație financiară. Totuși, Duca enumeră și câteva efecte pozitive, între care venituri mai mari rămase la populație, dar și fiscalizarea unor domenii, în funcție de domeniile în care se oferă deduceri. ”Țările care aplică astfel de sisteme sunt foarte dezvoltate, de exemplu Olanda. Toată povestea asta nu se poate realiza pe termen scurt. Când am avut impozitul pe venitul global, administrația lucra foarte dificil. Mi se pare o aberație, infrastructura și metodologiile depășesc capacitățile pe care le au acum Ministerul Finanțelor și ANAF. Este o gogoașă. Vedeți că există probleme cu deficitul, România trebuie să nu depășească 3% din PIB cu legea salarizării și noi mai introducem pe agendă și reducerea impozitului pe venit la 10%. Ar exista o parte pozitivă, avantajul ar fi stimularea și conformarea în anumite domenii. Vedeți dumnevoastră bătrânii de la țară ducându-se să se înregistreze la Fisc?”

 

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie