2083 de potentiali candidati pentru Consiliul de Mediere la alegerile din 2019

 

Proiectul de propunere a procedurii de organizare a alegerilor membrilor Consiliului de Mediere 2019 a devenit regulamentul de organizare a alegerilor din 2019.
Cu toate ca au existat propuneri de modificare a procedurii de organizare a alegerilor trimise de mediatori in perioada de consultare publica pe acest proiect, nu s-a schimbat nimic. Din discutiile cu colegii mediatori am aflat ca sunt facute si demersuri in instanta pentru inlaturarea conditiilor discriminatorii din regulament.
O parte din conditiile de indeplinit pentru potentialii candidati sunt prevazute in Statutul profesiei de mediator din 2015, statut intocmit de actualul Consiliu de Mediere, fara consultarea mediatorilor, iar o alta parte in Regulamentul care nu a tinut cont de propunerile venite din partea mediatorilor.

7 ani vechime in profesie

Faimosul articol 91 din Statut prevede ca:
Pot fi aleşi în calitate de membri ai Consiliului, persoanele care îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:
a) sunt mediatori autorizați cu drept de vot, înscrişi in Tabloul mediatorilor la sectiunea „activi” și fac dovada că sunt înregistrați la organele fiscale cu forma de exercitare a profesiei de mediator;
b) nu sunt suspendaţi şi nu au fost sancţionaţi disciplinar printr-o hotărâre rămasă definitivă;
c) dispun de cunoştinţe teoretice suplimentare formării iniţiale, însumând minimum 80 de ore de cursuri de formare în domeniul rezolvării conflictelor, acoperind disciplinele din standardul de formare iniţială a mediatorului, dintre care cel puţin 40 de ore de formare în mediere;
d) au o experiență practică de minimum 7 ani, conform datelor înscrise în Tabloul mediatorilor şi un număr de minim 20 de medieri;
e) au achitată la zi taxa profesională.”
Regulamentul pentru alegeri precizeaza ca dovada vechimii de 7 ani este eliberata, la cererea candidatului, de catre Consiliul de Mediere, iar cea pentru cunostintele teoretice se emite tot de de catre Consiliul de Mediere, „in urma unei evaluari efectuate de catre o comisie/persoana specializata desemnata prin adoptarea unei hotarari de catre Consiliul de Mediere” tot la cererea candidatului.
Ma intreb, in continuare, calitatea de membru in CdM presupune conducerea profesiei de mediator sau activitate de mediator?

Distribuirea pe judete a numarului de potentiali candidati

Majoritatea informatiilor cerute pentru depunerea candidaturilor sunt cunoscute doar de Consiliul de Mediere.
In baza informatiilor din Tabloul Mediatorilor al lunii iulie indeplinesc conditiile de vechime(cei 7 ani de activitate practica) un numar de 2083 de mediatori din care 19 nu au adresa de email iar 5 nu au nici un fel de date de contact(email, telefon fix, telefon mobil).
Un procent de 20% din adresele de email nu mai sunt valabile, iar dintre site-urile mentionate in tablou doar 2% mai sunt active.
Distribuirea pe judete a numarului de potentiali candidati la alegerile din 2019 este urmatoarea:
Alba 28
Arad 38
Arges 45
Bacau 81
Bihor 65
Bistrita 15
Botosani 26
Brasov 71
Braila 37
Bucuresti 427
Buzau 54
Caras-Severin 21
Calarasi 11
Cluj 94
Constanta 111
Covasna 6
Dambovita 40
Dolj 76
Galati 91
Giurgiu 15
Gorj 14
Harghita 14
Hunedoara 42
Ialomita 25
Iasi 98
Ilfov 21
Maramures 23
Mehedinti 14
Mures 37
Neamt 40
Olt 23
Prahova 70
Satu-Mare 21
Salaj 9
Sibiu 36
Suceava 19
Teleorman 33
Timis 70
Tulcea 26
Vaslui 20
Valcea 36
Vrancea 40
Din totalul de 2083 de potentiali candidati 1218 sunt femei(58.47%) si 865 barbati(41,53%).
Oare cati dintre cei care indeplinesc aceasta conditie, si evident si celelalte, vor sa candideze?

Anca Stancu, mediator

 

Cuvinte cheie: , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie