Buletine de vot si urne electorale pentru alegerile CdM 2019

 

Pe site-ul Consiliului de Mediere a fost pusa poza urnei de vot cu descrierea: „Modelul urnei de vot ce va ajunge în fiecare secție de vot din teritoriu, cu sigiliul aplicat.”

Asa cum se poate observa din poze urnele de vot sunt niste cutii de carton lipite cu scotch pe care sunt lipite niste simple foi cu text si sigla consiliului.
Sigiliul este reprezentat de aplicarea stampilei Consiliului de Mediere.
Aceste „urne de vot”, care cu usurinta pot fi confectionate nu stim cum vor ajunge in teritoriu pentru ca nu este mentionat in regulamentul pentru alegeri.
In acest an buletinele de vot nu vor fi tiparite la Imprimeria Nationala si nu stm daca vor contine elemente de siguranta si care sunt acestea.
Regulamentul alegerilor precizeaza ca dupa exprimarea votului aceste urne vor fi trimise la CdM dar nu precizeaza procedura.
La intalnirea CPMJ Cluj din aceasta luna raspunsul la intrebarea mea „Cum vaajunge urna la Bucuresti? Cine o insoteste?” Raspunsul a fost unul siplu:”Se trimite prin curierul cu care Consiliul are contract.”
Asa cum scrie in Regulament fiecare mediator poate vota intre 1 si 9 candidati. Nu am gasit mentionata procedura care sa prevada modul in care un mediator care voteaza mai putin de 9 candidati sa poata sa se asigure ca buletinul lui de vot nu va fi completat ulterior pana la 9 nume.
In concluzie: avem buletine de vot fara elemente de siguranta tiparite de Consiliul de Mediere, avem urne facute din cutii de carton cu hartii tiparite de Consiliul de Mediere, fara elemente de siguranta, lipite pe ele care vor circula prin curierul cu care Consiliul de Mediere are contract si nu avem procedura pentru siguranta votului exprimat daca votam mai putin de 9 candidati si votam in spatii nesecurizate.
Precizez ca pragul pentru a deveni membru CdM este de 5% din numarul de voturi exprimate nu din numarul total al mediatorilor cu drept de vot.
Am mai avut situatia in care cu 20 de voturi primite o colega mediator a devenit membru CdM. Imi doresc sa nu mai repetam istoria.
Oare cat de mare este riscul de fraudare a acestor alegeri?
Anca Stancu, mediator

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie