MediereNet®
ïn parteneriat cu

Sondaj IRES, la anuntarea Galei Excelentei in Mediere® 2015 - mediatorii cred ca profesia lor se indreapta intr-o directie gresita si nu mai au incredere in Consiliul de Mediere

In cadrul conferintei de lansare a Galei Excelentei in Mediere®, editia 2015, au fost prezentate rezultatele studiului cu tema "Asteptarile mediatorilor de la candidatii la alegerile pentru Consiliul de Mediere".

Aproximativ jumatate dintre mediatorii intervievati de IRES considera ca medierea se indreapta intr-o directie gresita si doar 33% cred ca medierea se indreapta intr-o directie buna.Tendinta este similara in ceea ce priveste increderea in institutia Consiliului de Mediere (indiferent de componenta acestuia): 48% dintre respondenti au multa incredere in aceasta institutie, iar 50% au putina incredere. Cei mai multi dintre respondenti (40%) sunt mai degraba nemultumiti de activitatea Consiliului de Mediere care tocmai isi incheie mandatul, iar 32% sunt mai degraba multumiti de activitatea acestuia.

In ce priveste alegerile din acest an pentru Consiliul de Mediere, aproximativ trei sferturi dintre mediatorii care au participat la studiu sunt interesati de alegeri si declara ca vor vota, in timp ce 14% dintre cei intervievati nu sunt inca hotarati daca vor vota, iar 12% declara ca nu voteaza. Cu toate astea, un sfert dintre cei intervievati sustin ca nu cunosc activitatea niciunui candidat la aceste alegeri, iar 57% dintre participantii la studiu cunosc activitatea unui numar de maxim 5 candidati.

Studiul a fost realizat in perioada 19-20 februarie 2015. Eroarea maxima tolerata este de ± 3%, la un nivel de incredere de 95%. Esantionul, reprezentativ la nivelul mediatorilor cu drept de vot la aceste alegeri, a fost compus din 900 respondenti. Metoda de aplicare a chestionarelor a fost cea a intervievarii telefonice - CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing).

Rezultatele integrale ale studiului IRES vor fi prezentate in cadrul Galei Excelentei in Mediere®, care va avea loc pentru al treilea an consecutiv la Cluj-Napoca. Evenimentul, organizat de MediereNet SRL si Asociatia Mediere Medias, va fi moderat de Aurel Codoban, profesor la Universitatea Babes-Bolyai si unul dintre cei mai cunoscuti comunicatori din Romania, sustinator puternic al mediatorilor, alaturi de Anca Stancu, organizator si presedinte al Asociatiei Mediere Medias.

Gala Excelentei in Mediere®, editia 2015, are un specific aparte intrucat evenimentul aduna la un loc cei mai apreciati mediatori din Romania, cu doar cateva saptamani inainte de alegerea unor noi membri in Consiliul de Mediere. Ca urmare a deciziei Curtii Constitutionale a Romaniei nr. 713 din data de 4 decembrie 2014, prin care a fost invalidat mandatul actualilor membri ai organismului autonom cu atributii de reglementare in domeniul medierii, mediatorii isi implinesc o dorinta pe care o exprimasera cu mult inainte de decizia curtii: aceea de a avea noi reprezentanti in Consiliul de Mediere.

Alegerile pentru desemnarea noilor membri ai Consiliului de Mediere au loc in perioada 26 ianuarie - 6 aprilie 2015, iar votul propriu-zis are loc in perioada 5 - 15 martie.

In ziua imediat urmatoare festivitatii de premiere, va avea loc Conferinta Profesionala "Medierea in Romania. Abordare nationala versus abordare europeana", in cadrul careia vor sustine prelegeri mediatori dar si reprezentanti ai mediului academic precum conf. univ. dr. Ioan Hosu si prof. Aurel Codoban (Universitatea Babes Bolyai), carora li se alatura cercetator-sociolog Issore Boly (I.R.E.S.) si Tatiana Ciaglic, presedintele Consiliului de Mediere din Republica Moldova.

Organizatorii si sponsorii evenimentului: MediereNet®, Asociatia Mediere Medias, Consiliul Judetean Cluj, Universitatea Bogdan Voda Cluj-Napoca

Parteneri: Asociatiile profesionale ale mediatorilor, Primaria si Consiliul Local Cluj-Napoca, Universitatea Babes-Bolyai, Institutul Roman pentru Evaluare si Strategie, CEC Bank, Facultatea de Stiinte Politice, Administrative si ale Comunicarii - UBB, Universitatea Dimitrie Cantemir Cluj-Napoca, Univers T, Legalis®, Editura C.H. Beck, Libra Bank, Leumi Bank, Asociatia Romana pentru Custodia Comuna, Brodante, Bustea-Deheza & Asociatii, Liga Studentilor Romani din Strainatate, Pelikan, Herlitz, ARMAX GAZ, Madina Murat, Urgent Farm

Parteneri media: Romania Libera, Napoca FM, Transilvania Reporter, Avocatnet.ro, Club Mediatori, Comunitatea Profesiilor Liberale, Juridice.ro, MediasInfo.ro, si Work Harder Play Hard

Participanti la conferinta de presa:

  • Gen. Aurel Litan, consilierul vicepresedintelui Consiliului Judetean Cluj - Vakar Istvan
  • Anca Lucia Stancu, mediator, presedintele Asociatiei Mediere Medias
  • Aurel Codoban, profesor universitar la Universitatea Babes-Bolyai, invitat special al Galei Excelentei in Mediere editia a III-a
  • Paul Aghinita, mediator, membru al echipei de organizare a Galei Excelentei in Mediere®
  • Adina Daria Lupea Aghinita, judecator la Curtea de Apel Cluj

Galerie foto

01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30