Exemple utile
1. Proprietarul unei case, cumparate de la stat, era coproprietar impreuna cu primaria orasului pe terenul aferent constructiei. Proprietarul avea in spatele casei doi vecini, a caror canalizare trecea prin curtea lui, inca de pe vremea cand el era doar chirias. Dupa achizitionarea casei, in urma unor lucrari facute in curte, deranjat de mirosul canalului, proprietarul a interupt traseul canalizarii. Asa ca cei doi vecini erau nevoiti sa care cu galeata apa menajera din gospodariile lor. La mediere au participat proprietarul, cei doi vecini si reprezentantul primariei. Solutia partilor a fost aceea ca vecinii sa plateasca proprietarului o suma de bani pentru ca el sa fie de acord ca ei sa treaca, pe toata durata existentei constructiilor lor, cu traseul de canalizare pe terenul din acea curte. Plata proiectului si a executarii canalizarii a revenit celor doi vecini. Primaria si-a dat acordul, in aceleasi conditii, fara a emite pretentii financiare.
2. Un cumparator (C) a incheiat un antecontract de vanzare cumparare pentru un apartament , cu vanzatorul (V), prin intermediul unei agentii imobiliare (A).A platit si un avans pentru care nu a primit chitanta.V a primit doar partea din avans, suma ramasa dupa ce agentia si-a incasat comisionul fara a i se taia chitanta. La data la care urma sa fie incheiat actul la notariat C a constatat ca V nu era proprietarul de drept al imobilului si nici nu avea imputernicire pentru a face aceste demersuri.Dupa sedinta de mediere, la care au participat C, V, si A, V a restituit lui C suma ajunsa efectiv la el. Partea retinuta de A ca si comision pentru tranzactia nefinalizata, s-a compensat cu comisionul pe o alta tranzactie intermediata de A pentru C.
3. Doua autoturisme au fost implicate intr-o tamponare din pricina unui TIR care venea din sens opus, angajat intr-o depasire.Pentru ca pasagerii din masina tamponata sa stinga dosarul penal al accidentului, conducatorul auto s-a obligat, printr-un inscris autentic, sa le plateasca despagubiri morale, in suma ceruta de ei , care urma sa fie platita in rate.Pentru ca nu platise nici o rata, pasagerii au deschis proces.Conducatorul auto a initiat procedura medierii.Pasagerii au acceptat.Partile au negociat si au diminuat valoarea despagubirilor, jumatate din valoare urmand a fi platita in 7 zile( era chiar mai repede decat primul termen). Iar cealalta jumatate a fost esalonata pentru urmatoarele trei luni.
4. In urma decedatului D au ramas sa-l mosteneasca sotia S , baiatul B si fata F.Imobilul in care locuise familia pina in acel moment era bun propriu al decedatului, dinaintea casatoriei cu S. Pe langa imobil, D mai avea si o suma de bani la banca.F fiind maritata si locuind in alta localitate, nu a ajuns la timp pentru a participa la organizarea funerariilor, aspect de care s-a ocupat F, inclusiv de partea financiara.Din cauza neintelegerilor aparute intre mama si copii in ceea ce priveste succesiunea , au ales sa o rezolve prin mediere.S-a pornit de la pretentia mamei asupra a jumatate din imobil.Solutia la care au ajuns a fost aceea de a trece casa pe numele copiilor, cu uzufruct in favoarea mamei, participarea in cote egale la cheltuielile de inmormantare precum si la incredintarea sumei de bani mamei, in totalitate.
5. O si D dupa pronuntarea divortului au deschis proces de partaj.Aveau cumparata o casa in timpul casatoriei, dar la scurt timp inainte de divort, se mutasera in casa parinteasca a lui O, luand un credit pentru a moderniza casa.Dupa divort O a ramas sa locuiasca in casa bun comun, iar D impreuna cu mama ei si cu fata locuiau in casa parinteasca a lui O.In timpul partajului a murit tatal lui O si in urma succesiuni casa i-a revenit in totalitate lui O.In aceasta situatie O a cerut evacuarea lui D si a mamei ei , precum si chirie pentru folosirea imobilului.In sentinta pronuntata pe fond instanta, pe langa evacuarea si chirie, o oblige pe D sa plateasca si jumatate din creditul care fusese investit doar in casa lui O.Au venit in mediere cand erau deja in apel, dupa doi ani si jumatate de judecata.In urma medierii au stabilit ca imobilul bun comun, sa-i revina doamnei si fetei lor, urmand ca D sa-i plateasca lui O doar o suma modica.