Avantajele medierii
In ceea ce priveste persoanele juridice medierea este benefica atat pe spetele comerciale cat si in activitatea curenta a firmei.
Aspectele cele mai uzuale in carea medierea se foloseste sunt recuperarea creantelor, derularea contractelor, negocierea clauzelor comerciale, furtul, lipsa din gestiune, malpraxis, litigii transfrontaliere.
Tot prin mediere se pot rezolva conflictele dintre asociati, cesionarea de parti sociale, retragerea unui asociat.
Se preteaza la mediere conflictele dintre patronat si sindicat, dintre angajat si angajator, intre sef si subaltern, intre colegi de munca, mobbing-ul (este exercitarea stresului psihic asupra cuiva la locul de activitate. Exemple de mobbing sunt: teroare psihică, șicanare repetată la locul de muncă, în școală, club sportiv, penitenciar, internet. Acțiuni tipice pentru mobbing sunt: atacuri la demnitatea persoanei prin violență verbală și fizică, insulte, sau fiind frecvent răspândite despre persoana șicanată, informații neadevărate cu scopul de o izola și chinui – wikipedia), situatiile delicate aparute la locul de munca.
Medierea corporativa duce la crearea unui climat propice la locul de munca, crescand randamentul angajatilor si profiturile firmei. Intarirea relatiilor de colegialitate si incredere conduc la performante profesionale.
Solutionarea prin mediere inseamna:
- cel mai scurt timp de rezolvare;
- restituirea taxelor platite pentru investirea instantei;
- intrarea rapida a sumelor recuperate in circuitul financiar;
- pastrarea relatiilor comerciale;
- pastrarea bunului renume a societatii;
- confidentialitate;
- costuri reduse;
- solutie legala, personalizata;
- imbunatatirea activitatii in cadrul firmei.