Avocatul nu este mediator. Este impotriva firii sale!

 

Arhitectul consensului nu este avocatul! El este un maestru al protejării juridice a propriului client. Prin orice mijloace legale, cu toată ființa sa. Dar…în detrimentul și împotriva celeilalte părți, contrar esenței medierii.

Zeno Sustac, vicepresedinte al Consiliului de Mediere

Zeno Sustac, vicepresedinte al Consiliului de Mediere

Afirmam recent că mediatorul este un arhitect al consensului, învestit cu încrederea celor care nu mai au încredere unii în alții. Construirea consensului îi este străina avocatului. Avocatul este prin firea sa un luptător și nu un pacificator, el este condamnat să vadă prin prisma profesiei pe care o exercită doar interesul propriului client. Cel față de care s-a angajat printr-un contract de asistență juridică, după achitarea onorariului convenit, să îi pledeze cauza.

Asistența și reprezentarea specifică profesiei de avocat este interzisă în mediere, la fel și acordarea de consultații juridice. Prin urmare, singurul atú invocat de avocatul care se consideră mediator de la începuturile vremurilor este un handicap în mediere iar exersarea acestor abilități specifice profesiei de avocat de către mediator în timpul procedurii medierii, este o gravă încălcare a principiilor medierii care nu va rămâne nesancționată disciplinar.

Și atunci, de ce presează UNBR-ul de ani buni obținerea recunoașterii avocaților ca și mediatori, prin forțarea unui cadru legislativ în acest domeniu? Cele mai dese răspunsuri auzite în acest sens ar fi rațiunile electorale (fie că vorbim de UNBR sau barouri) sau neînțelegerea conceptului de mediere.
Din nefericire, se observă o tendință constantă a avocaților de însușire a unor componente ale altor profesii cu care nu au nimic în comun. Și toate acestea, cu ajutorul unui puternic lobby legislativ.

Nu voi putea asista pasiv la derapaje de acest gen atunci când acestea privesc profesia de mediator, profesie în care am fost învestit de mediatorii autorizați (singurii mediatori din România, recunoscuți și apreciați la nivelul Uniunii Europene) cu atribuții de protejare în cazuri de acest gen.

Chiar dacă UNBR-ul sau Baroul București nu vor aprecia aceste rânduri, îi asigur pe cei peste 5000 de mediatori autorizați că în calitate de membru și vicepreședinte al Consiliului de mediere, voi contracara alături de colegii mei din Consiliu, orice încercare de denaturare a esenței și principiilor medierii venită din partea oricui. Iar unele dintre acestea pot fi calificate ca fiind acte ostile profesiei de mediator!

Rămân consecvent credinței că avocații nu pot emite pretenții în a fi considerați mediatori „de drept”, nu au dezvoltate abilități necesare medierii fără o formare inițială care să reseteze abordarea lor eminamente litigioasă. Sunt poate mai în temă ca orcine să vorbesc despre aceste lucruri, știu ce criterii a fost necesar să bifez atunci când am susținut un examen național pentru accesul în profesia de avocat în urmă cu mulți ani. Singurul criteriu necesar, cunoașterea excelentă a legislației! Iar acest lucru nu este nici pe departe suficient pentru a deveni mediator!

Profesia mea de bază este aceea de avocat. Sunt mândru de asta și voi fi mereu. Însă cel mai bun avocat nu este cel care memorează cele mai multe legi. Și cu siguranță, asta nu îl transformă într-un mediator! Oricum, un program informatic specializat deține mai multe informații pe această temă decât oricine. Și programul informatic nu are pretenția că este mediator.

Unii colegi avocați susțin că au „făcut” mediere ca și avocați de nenumărate ori. Voi specula această afirmație în favoarea mediatorilor! Dacă cineva susține că a făcut mediere ca și avocat înseamnă că a abdicat de la cauza pe care trebuia să o susțină pentru clientul său respectiv că a devenit neutru și imparțial în condițiile în care conform legii nr. 51/1995 avea alte obligații. Nu ne putem juca de-a uite imparțialitatea/ nu e imparțialitatea. Dar pentru a întelege aceste nuanțe, e necesar să fi fost măcar o dată imparțial pe parcursul unei proceduri de mediere.

Avocatul nu poate fi imparțial, nu știe, nu stă în firea lui. Însă poate încerca să învețe urmând formarea inițială într-o profesie nejuridică, total diferită de a sa, profesia de mediator. De remarcat că un număr mare de avocați și consilieri juridici au reușit, aproximativ 70% dintre mediatori având studii juridice.

Să nu uităm ca UNBR-ul a fost cel care la începutul anilor 2000 considera că avocații NU sunt formați ca și mediatori fiind necesară o formare specială. Împreună cu Ministerul Justiției și Ambasada SUA, a derulat un program național de formare a mediatorilor din rândul avocaților. Sunt un avocat format ca mediator prin acest program în urmă cu 8 ani, după același standard profesional ca și cel de acum. Și cu voia mediatorilor, conduc împreună cu colegii mei din Consiliul de mediere destinele acestei profesii! Iar misiunea mea este una singură: apărarea intereselor mediatorilor autorizați!

Zeno Șuștac, mediator

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie