Banii pentru decontarea transportului elevilor navetisti s-au deblocat

 

Cheltuielile de transport ale elevilor navetisti vor putea fi decontate in perioada urmatoare, dupa ce autoritatile au deblocat 50 milioane de lei in acest scop, anunta Ministerul Educatiei Nationale pe site-ul propriu. Conform institutiei, o parte din bani se afla deja in conturile inspectoratelor scolare generale, urmand ca restul sa se vireze in cel mai scurt timp.

elevi navetistiConform Ministerului Educatiei Nationale, intre premierul Victor Ponta, ministrul Educatiei Nationale, Remus Pricopie, si ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea, a avut loc o discutie referitoare la suplimentarea fondului destinat platii transportului elevilor navetisti. In urma acestei discutii, institutia anunta ca s-au identificat solutii pentru a aloca inca 20 de milioane de lei pentru decontarea cheltuielilor de transport.

Aceasta dupa ce, in cursul saptamanii trecute, MEN a deblocat 30 milioane de lei in acelasi scop: „Precizam ca, in cursul saptamanii trecute, MEN a deblocat o prima transa de 30 de milioane de lei  pentru acoperirea cheltuielilor de transport”, puncteaza institutia.

Conform sursei citate, cei 30 de milioane de lei se afla deja in conturile inspectoratelor scolare generale, urmand ca suma de 20 de milioane sa fie virata in cel mai scurt timp.

Decontarea cheltuielilor de transport este prevazuta de Legea Educatiei Nationale nr. 1/2011, care prevede faptul ca elevilor care nu pot fi scolarizati in localitatea de domiciliu li se deconteaza cheltuielile de transport din bugetul Ministerului Educatiei prin unitatile de invatamant la care sunt scolarizati, pe baza de abonament, in limita a 50 km, sau li se asigura decontarea sumei ce reprezinta contravaloarea a 8 calatorii dus-intors pe semestru, daca locuiesc la internat sau in gazda.

Totusi, potrivit unui document de presa publicat recent pe pagina de internet a Consiliului National al Elevilor, Ministerul Educatiei Nationale nu a prevazut in bugetul de stat suma necesara decontarii transportului elevilor navetisti. Consiliul National al Elevilor (CNE) considera acest fapt o incalcare a Legii Educatiei Nationale.

„Una dintre cele mai importante si signifiante urmari pentru elevii din Romania este imposibilitatea unora dintre acestia de a se deplasa din localitatea de domiciliu in localitatea in care se afla unitatea de invatamant. Avand ca premise situatiile financiare precare si mediile familiale ale multor elevi, absenta unor surse financiare care sa le poata asigura transportul la si de la scoala ii determina pe elevi sa renunte la scolarizare, rata abandonului scolar crescand”, sustine CNE.

Mai mult, structura arata ca o societate puternica are la baza un sistem educational performant, asadar elevii care astazi nu isi pot exercita dreptul la educatie, sunt cetatenii care maine vor vota in necunostinta de cauza, parintii care nu vor putea sa acorde copiilor lor o educatie temeinica.

„In conditiile actuale, Consiliul National al Elevilor solicita Ministerului Educatiei Nationale sa prezinte o pozitie  ferma si niste masuri concrete, fezabile,  pentru remedierea situatiei in urmatoarea perioada de timp. In caz contrar ,reprezentantii elevilor vor lua masurile necesare in vederea apararii drepturilor si intereselor celor pe care ii reprezinta”, mentioneaza CNE in comunicatul de presa.avocatnet.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie