Lucrarile Comisiei de revizuire a Constitutiei se vor desfasura miercuri in prezenta reprezentatilor CSM, ÎCCJ, ministrului Justitiei si a procurorului general

 

Comisia pentru revizuirea Constitutiei a invitat miercuri reprezentantii Consiliului Superior al Magistraturii, ai Înaltei Curti de Casatie si Justitie, pe ministrul Justitiei si pe procurorul general al Parchetului de pe lânga Înalta Curte de Casatie si Justitie sa participe la lucrarile sale privind propunerile referitoare la autoritatea judecatoreasca, informeaza un comunicat de presa al Senatului remis marti AGERPRES.

comisie juridicaPlenul CSM i-a solicitat luni presedintelui Senatului, Crin Antonescu, sa invite Consiliul la sedintele Comisiei comune a Camerei Deputatilor si a Senatului pentru elaborarea propunerii legislative de revizuire a Constitutiei, în special atunci când se discuta arhitectura constitutionala a autoritatii judecatoresti.

De asemenea, CSM doreste sa-i fie înaintata forma actuala a propunerii legislative de revizuire a Constitutiei, care sa cuprinda amendamentele propuse si adoptate ce nu se regasesc pe pagina de internet a Senatului.

CSM a mai cerut comisiei comune sa revina asupra textului adoptat privind revizuirea art. 52 alin. 3 din Constitutie referitor la obligatia statului de a exercita în mod obligatoriu actiunea în regres împotriva magistratilor, ca neîntrunind standardele europene în materie, fiind contrar opiniilor/avizelor date constant de Comisia de la Venetia.

Consiliul mai doreste sa se revina si asupra propunerii adoptate privind obligatia de prezentare a oricarei persoane în fata comisiilor parlamentare, deoarece textul respectiv poate crea confuzii, „în sensul ca ar putea fi chemati procurorii si judecatorii de caz sau reprezentantii Ministerului Public sau ai instantelor în legatura cu cauze aflate pe rolul parchetelor sau instantelor”.

Presedintele Senatului, Crin Antonescu, preciza luni ca reprezentantii CSM ar putea participa la sedinta comisiei de miercuri, când va fi dezbatut capitolul privind sistemul judiciar.

”Fara niciun fel de îndoiala (reprezentantii CSM – n.r.) sunt bine primiti. O sa încercam sa stabilim. Eu am avut si o discutie cu doamna presedinte a CSM în legatura cu acest subiect si a ramas sa stabilim si în functie de programul dumnealor când sa vina. Eu cred, de exemplu, ca ziua de miercuri – care probabil va fi dedicata capitolului privind sistemul judiciar, ca presupun ca aici este interesul cel mai important al domniilor lor – este una foarte buna. Oricum, sunt invitati si la sedinta de mâine si la orice sedinta”, spunea el.

Întrebat daca reprezentantii CSM vor avea posibilitatea sa vina cu amendamente sau sa propuna reluarea discutiilor pe anumite articole din Constitutie, Crin Antonescu a precizat ca de vreme ce vor veni la comisie vor putea propune modificarea unora dintre prevederile constitutionale, iar amendamentele vor fi supuse la vot. agerpres.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie