Premierul Victor Ponta afirma ca formula aprobata cu impozit 85% era pentru ASF. Functionarii care „se cred mai destepti” vor fi demisi

 

Premierul Ponta a prezentat formula aprobata de impozitare cu 85% a compensatiilor, din care rezulta ca s-a decis ca impozitul sa fie doar la consiliul de conducere ASF si fosti membri de comisii care au format ASF, aratând ca acei functionari care „se cred mai destepti decât Guvernul” vor fi demisi.

victor ponta9„Vad ca adoptam în Guvern acte normative si, dupa aia, se publica altfel. Vreau sa trag un semnal de alarma foarte serios pentru toti ministrii: noi degeaba decidem în sedinta de guvern, ca ne conduc functionarii. Am în fata textul decis în Guvern: «Prin exceptie de la prevederile privind Codul Fiscal, cota de impozit de 85% pentru veniturile reprezentând sume compensatorii, cu ocazia încetarii contractului de munca, angajatilor cu functii de conducere si persoanelor care sunt numite în calitatea de membru în consilii de conducere din cadrul ASF si din cadrul autoritatilor care se reorganizeaza prin ordonanta de înfiintare a ASF». Deci, asta am adoptat noi în sedinta de guvern, la Monitorul Oficial a mers altceva. Aveti mare grija, vreau sa si dam afara pe cine dintre functionari se crede mai destept decât Guvernul, dar sa stiti ca nu e un caz izolat: e valabil si în Secretariatul General al Guvernului, si la dumneavoastra. Vreau sa va conduceti ministerele, sa va faceti ordine, sa-i supravegheati si sa-i dati afara, ca Legea functionarului public permite, din pacate, sa faci o multime de gafe si tot sa ramâi în functie, dar sunt convins ca exista si posibilitati legale de a-i sanctiona pe cei care ne pun în situatii penibile”, a spus Ponta ministrilor, în sedinta de guvern.

Forma în care a fost publicata ordonanta în Monitorul Oficial a fost anuntata joi seara de MEDIAFAX.

Premierul Victor Ponta a anuntat ca, în cursul zilei de miercuri, Corpul de Control al Guvernului va efectua verificari privind modificarea deciziei Executivului de impozitare cu 85% a salariilor compensatorii pe care si le-au acordat membrii fostelor comisii care au format ASF, în conditiile în care din ordonanta aprobata de Executiv rezulta ca impozitul de 85% nu va fi aplicat doar pentru fostii membri ai comisiilor din comasarea carora a fost înfiintata Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF), ci inclusiv în mediul privat, pentru membrii consiliilor de administratie si de conducere, la încetarea contractului de munca înainte de termen.

„Vorbim de cele trei comisii care au existat pâna la momentul la care s-au unit în ASF, si anume CSA, CNVM si Pensii Private. Acel impozit de 85% se aplica la cei care au facut parte din aceste trei comsiii si care si-au votat singuri 20 sau nu stiu câte zeci de salarii compensatorii. Asta am discutat în sedinta de Guvern, asta am aprobat”, a spus Ponta.

La momentul ordonantei, Guvernul a anuntat ca aceasta impozitare de 85% va fi aplicata doar pentru platile compensatorii la care au dreptul fostii membri ai Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare si Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, dar forma ordonantei publicate în Monitorul Oficial dupa decizia Guvernului nu se refera la acesti fosti membri, ci la toti angajatii cu functii de conducere si persoanele care sunt numite în calitate de membru în consilii de administratie si consilii de conducere, de aici rezultând ca se aplica atât la nivelul întregului sector de stat – nu doar pentru membrii celor trei foste comisii – cât si pentru mediul privat.

Marti, premierul Ponta, aflat la Berlin, a afirmat ca, asa cum stie el, impozitarea se aplica doar pentru membrii fostelor trei comisii, dar miercuri a aratat ca inspectorii guvernamentali vor verifica daca „cineva” a modificat decizia Guvernului.

„Daca mai departe cineva, fie de la SGG, fie de la Ministerul de Finante, a modificat decizia Guvernului – azi Corpul de Control asta verifica – si o sa-i dam afara si oricum în Parlament forma Ordonantei este foarte clara – se aplica pentru cei care au facut parte din cele trei comisii care s-au reunit sub egida ASF”, a afirmat miercuri Ponta.

Ordonanta de urgenta adoptata de Guvern saptamâna trecuta privind Autoritatea de Supraveghere Financiara include trei mari articole, dintre care unul modifica articolele din ordonanta de înfiintare a ASF reducând numarul de membri, al doilea mare articol stabileste ca, prin derogare de la Codul Fiscal, cota de impozit pe venit este de 85% pentru veniturile reprezentând salarii/indemnizatii/sume compensatorii acordate, în conditiile legii, cu ocazia încetarii contractului de munca, raportului de serviciu sau mandatului, angajatilor cu functii de conducere sau persoanelor care sunt numite în calitate de membru „în consilii de administratie si consilii de conducere”, iar ultimul mare articol reglemnteaza conditiile de demitere a managerilor de spitale.

Agentia MEDIAFAX a anuntat, joi seara, ca Guvernul a decis, prin derogare de la Codul Fiscal, sa stabileasc- o cota de impozit pe venit de 85% pentru veniturile reprezentând salarii/indemnizatii/sume compensatorii acordate, în conditiile legii, cu ocazia încetarii contractului de munca, raportului de serviciu sau mandatului, angajatilor cu functii de conducere sau persoanelor care sunt numite în calitate de membru „în consilii de administratie si consilii de conducere”.

Anterior, Guvernul a anuntat ca acest impozit de 85% va fi aplicat angajatilor cu functii de conducere sau persoanelor care sunt numite în calitate de membru în consilii de conducere din cadrul Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) „si din cadrul autoritatilor care au fost reorganizate prin înfiintarea ASF”.

ASF a fost înfiintata prin comasarea Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare si Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private. economica.net

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie