Peste 1.000 de romani incearca sa obtina in instanta inghetarea cursului de schimb la creditele in franci elvetieni

 

Peste o mie de romani cu credite in franci elvetieni pornesc primul proces colectiv prin care incearca sa obtina plata ratelor nu la cursul zilei, ci la cel din data cand au obtinut imprumutul.

procesSambata s-a inchis lista celor care s-au inscris in acest proces, iar dosarul va fi depus la instanta peste doua luni. Peste 100 dintre participantii la procesul colectiv s-au intalnit cu avocatii pentru stabilirea strategiei.

“Vreau sa obtin o obligare a bancilor de catre instante sa inghete cursul de schimb intre francul elvetian si leu la acel curs din data cand s-a incheiat contractul“, spune avocatul Gheorghe Piperea.

Daca va obtine inghetarea cursului, cine a luat un credit in urma cu 6 ani si are o rata lunara de 1000 de franci elvetieni, nu va mai plati 3600 de lei la cursul de astazi, ci doar 2120 de lei, la cursul din 16 noiembrie 2007.

“Eu cel putin platesc cu 87 la suta mai mult, cursul francului s-a apreciat fata de leu cu 87 la suta de cand am luat eu creditul. Eu zic ca ca am fost dezinformat la momentul respectiv – adica chiar asa mi s-a spus la banca atunci cand am discutat: Stati linistit francul este o moneda foarte stabila, de ani de zile nu a variat, si chiar daca va varia, o sa varieze un pic”, povesteste Daniel Bazac, client cu credit in franci elvetieni.

Avocatii sustin ca bancile si-au pacalit cu buna stiinta clientii pentru ca evolutia francului era o necunoscuta.

„Cresterea si cu 100 la suta a ratei pentru ca s-a dublat cursul de schimb era un lucru completamente imprevizibil, in timp ce pentru banca era previzibil pentru ca de regula atunci cand vrei sa iti salvezi banii de la ruinare prin inflatie investesti in depozite in franci elvetieni sau in lingouri de aur”, mai spune Gheorghe Piperea.

Avocatul spune ca va inainta dosarul la Tribunal pe 20 ianuarie. stirileprotv.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie