Deputatii au retrimis spre analiza la Comisia juridica proiectul de lege a lobby-ului

 

Deputatii au decis, marti, sa retrimita spre analiza pâna la 1 februarie la Comisia juridica proiectul de lege care stabileste conditiile desfasurarii activitatii de lobby.

comisie juridicaPlenul Camerei Deputatilor a luat aceasta decizie cu 119 voturi „pentru” si un vot „împotriva”, la propunerea liderului deputatilor PDL, Mircea Toader, care a aratat ca, desi este o lege necesara, „sunt unele inadvertente” care trebuie îndreptate.

„Decât sa facem un lucru prost, mai bine sa o întoarcem la comisie”, a spus Toader.

Presedintele Comisie juridice, Bogdan Ciuca, a sustinut ca „legea este foarte buna, poate fi îmbunatatita si au fost solicitari sa se aduca amendamente”.

Presedintele Camerei, Valeriu Zgonea, a mentionat ca proiectul este depus din anul 2010 si a propus ca deputatii din comisia de specialitate sa faca raportul suplimentar astfel încât proiectul de lege sa intre în dezbaterea plenului Camerei pe 1 februarie 2014, în sesiunea parlamentara de primavara.

Comisia Juridica din Camera Deputatilor a adoptat, luni seara, proiectul de lege care stabileste conditiile desfasurarii activitatii de lobby.

Presedintele Comisiei Juridice, Bogdan Ciuca, a declarat la finalul sedintei comisiei ca au fost adoptate o serie de amendamente care vin sa modifice initiativa deputatului PSD Constantin Nita.

„Trebuie sa reglementam foate clar aceasta activitate de lobby, tocmai pentru a delimita într-un mod foarte clar activitatea de lobby, deci de reprezentare profesionista, de o încercare cumva mascata de a realiza trafic de influenta (…) Se fac precizari clare si suplimentare ca orice asemenea încercare din partea unui profesionist în lobby este sanctionata si îi este interzis oricarui profesionist în lobby sa promita sau sa dea ceva unui functionar public pentru a obtine beneficii în dreptul lui sau al clientului sau”, a declarat Ciuca.

El a afirmat ca toate contractele de lobby vor fi publicate într-un registru tinut de Consiliul National al Profesionistilor în Lobby, astfel încât oricine va putea afla daca o persoana este lobby-ist si are contract pentru reprezentarea unui tert.

Presedintele Comisiei juridice a precizat ca în acest moment este mentionata activitatea de lobby în registrul ocupatiilor, însa nu este reglementata.

Ciuca a mentionat ca nu pot face lobby persoanele cu cazier, cele fara studii superioare, cu deficiente mentale, dar si persoanele care au o activitate la institutia din care fac parte.

El mentionat ca un parlamentar sau un demnitar în activitatea sa nu poate face lobby decât daca este vorba despre o activitate care nu are legatura cu domeniul sau de activitate.

Presedintele Comisiei juridice a mentionat ca activitatea de lobby ar fi de fapt o activitate de reprezentare a unei persoane sau un grup de persoane fizice sau juridice.

Ciuca a mai precizat ca activitatea de lobby nu va îngradi cadrul legal actual al societatilor de avocatura.

„Pe lânga toate formele de reprezentare existente, mai dam posibilitatea, pe lânga aceea ca tu, cetatean simplu, sa te reprezinti la institutiile abilitate, atunci când simti nevoia sa poti apela la un profesionist care se specializeaza strict pe lobby. (…) Pe piata ar putea sa apara o alternativa, cine vrea apeleaza, cine nu, nu”, a explicat deputatul PC.

Camera Deputatilor este forul decizional în privinta acestui proiect. Emma Toader, mediafax.ro

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie