Discutii la Parlament intre ambasadorii Germaniei, Olandei, Frantei si deputatii din Comisia juridica a Camerei Deputatilor, pe tema modificarilor la Codul penal

 

Ambasadorii Germaniei si Olandei la Bucuresti au o întâlnire, la Parlament, cu deputati din Comisia juridica, pe tema modificarilor la Codul penal, care au discutat si cu ambasadorul Frantei.

palatul parlamentuluiPresedintele Comisiei juridice a Camerei Deputatilor, Bogdan Ciuca, a declarat, joi, ca discutiile cu ambasadorii au avut ca scop „clarificari pe fiecare articol în parte”, el precizând ca vor urma si alte întâlniri.

„Nu au fost abordari politice deloc. (…) Discutiile au avut ca scop niste clarificari. (…) Au fost foarte deschise discutiile si foarte concrete, pe fiecare articol în parte. Cred ca s-au lamurit ca nu e o problema ce tine de fond, ci de forma”, a spus Ciuca.

Presedintele Comisiei juridice a mentionat ca „mai urmeaza si alte întâlniri”.

El a apreciat totodata ca va trebui sa fie o decizie politica ce se va întâmpla cu proiectele de lege.

Conform unor surse parlamentare, tot în cursul zilei de joi deputati din Comisia juridica se vor întâlni si cu ambasadorul Marii Britanii.

Întâlnirile nu au fost anuntate public, iar discutiile au loc în cabinetul presedintelui Comisiei juridice, Bogdan Ciuca.

La discutii participa doar o parte a membrilor comisiei.

Ambasadele Statelor Unite, Olandei, Germaniei si ambasadorul britanic, Martin Harris, au criticat, miercuri, amendamentele aduse la Codul Penal de catre deputati.

Astfel, Ambasada SUA la Bucuresti a sustinut, într-un comunicat, ca amendamentele la Codul Penal adoptate marti „ar reprezenta un pas înapoi pentru România” si actiunea Parlamentului „este un semnal descurajator pentru investitori, care va afecta negativ economia României”.

Si Ambasada Olandei la Bucuresti a precizat, miercuri, la solicitarea MEDIAFAX, ca urmareste cu îngrijorare amendamentele la Codul Penal prin care Camera Deputatilor a scos presedintele si parlamentarii din categoria functionarilor publici.

„Ambasada Republicii Federale Germania la Bucuresti sprijina eforturile continue de combatere a coruptiei ale Guvernului României si ale organelor de urmarire penala. Din perspectiva noastra, este decisiv ca activitatea diferitelor institutii care sprijina, protejeaza si dezvolta statul de drept – ca de ex. ANI, CSM, DNA, Ministerul Public sau Curtea Constitutionala – sa se desfasoare fara presiune politica si neîngradit”, a precizat, la solicitarea MEDIAFAX, Andrea Stohr, sefa sectiei de presa a misiunii diplomatice.

Ambasadorul Marii Britanii Martin Harris a declarat ca este îngrijorat privind proiectul de modificare a Codului Penal adoptat de Parlament, el considerând ca ANI si DNA sunt motorul reformei în viata publica în România si ca este important sa fie sprijinite inclusiv de politicieni.

Întrebat de jurnalisti ce pozitie are fata de legea de modificarea a Codului Penal, prin care parlamentarii si presedintele sunt scosi din categoria functionarilor publici si nu mai pot fi anchetati pentru o serie de infractiuni, Martin Harris a spus ca este „îngrijorat de aceasta problema”.

„Eu cred ca ANI si DNA au avut realizari foarte importante pentru România, de fapt aceste institutii sunt motorul reformei în viata publica în România”, a spus diplomatul, adaugând ca este foarte important ca si ANI si DNA sa aiba sprijinul tuturor, inclusiv al politicienilor.

Activitatea institutiilor care protejeaza statul de drept, precum ANI, CSM, DNA sau Curtea Constitutionala, trebuie sa se desfasoare fara presiune politica, a precizat, miercuri, la solicitarea MEDIAFAX, Andrea Stohr, sefa sectiei de presa a misiunii diplomatice.

„Ambasada Republicii Federale Germania la Bucuresti sprijina eforturile continue de combatere a coruptiei ale Guvernului României si ale organelor de urmarire penala. Din perspectiva noastra, este decisiv ca activitatea diferitelor institutii care sprijina, protejeaza si dezvolta statul de drept – ca de ex. ANI, CSM, DNA, Ministerul Public sau Curtea Constitutionala – sa se desfasoare fara presiune politica si neîngradit”, a precizat Andrea Stohr.

Aceasta a mai spus ca „integritatea celor care îmbraca functii publice, între care se numara si parlamentarii, constituie – si dincolo de aspectele de natura penala – un important semnal pentru dezvoltarea unei culturi politice a responsabilitatii în România”. „Pe acest fundal, urmarim cu atentie si îngrijorare actualele masuri legislative”, a punctat Stohr.

Ambasada Marii Britanii nu va fi reprezentanta la discutia cu deputatii juristi de catre ambasador

Ambasada Marii Britanii nu va fi reprezentanta la discutia cu deputatii juristi de catre ambasadorul Martin Harris, ci de un reprezentant al sectiei politice a misiunii diplomatice, au precizat, pentru MEDIAFAX, surse politice.

Potrivit acestor surse, întâlnirea este programata joi, pentru ora 16.30, si are loc în urma unei invitatii transmise de catre Comisia juridica mai multor ambasade acreditate la Bucuresti, dupa o serie de reactii critice la adresa modificarilor votate marti la Codul Penal.

Presedintele Comisiei juridice a Camerei Deputatilor, Bogdan Ciuca, a declarat, joi, ca discutiile cu ambasadorii au avut ca scop „clarificari pe fiecare articol în parte” în privinta modificarilor la Codul penal, el precizând ca vor urma si alte întâlniri.

„Nu au fost abordari politice deloc. (…) Discutiile au avut ca scop niste clarificari. (…) Au fost foarte deschise discutiile si foarte concrete, pe fiecare articol în parte. Cred ca s-au lamurit ca nu e o problema ce tine de fond, ci de forma”, a spus Ciuca.

Presedintele Comisiei juridice a mentionat ca „mai urmeaza si alte întâlniri”.

El a apreciat totodata ca va trebui sa fie o decizie politica ce se va întâmpla cu proiectele de lege. Alina Novaceanu, mediafax.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie