Pozitia Germaniei privind accesul romanilor si bulgarilor pe piata interna a muncii

 

Germania este una din tarile care a mentinut, pe cât posibil, restrictiile privind accesul românilor si bulgarilor la piata interna a muncii. Cum se explica pozitia Germaniei, în comparatie cu alte state membre ale UE, cum ar fi Spania sau Italia?

germaniaDeschiderea pietei europene a muncii este un drept de baza de care beneficiaza toti cetatenii UE. E adevarat, nu neaparat de la început, odata cu primirea lor în marea familie europeana. Dupa sapte ani de la aderare, însa, sunt ridicate si ultimele bariere. Berlinul, ca si Londra de altfel, a decis sa impuna restrictii românilor si bulgarilor care doreau sa patrunda pe piata interna a muncii. Pe fondul ridicarii acestor restrictii, la 1 ianurie 2014, în Germania s-a declansat o dezbatere aprinsa, alimentata de campania initiata de crestin-socialii bavarezi (CSU). Acestia avertizeaza, asa cum au facut-o de altfel si britanicii la rândul lor, fata de pericolulul pe care îl reprezinta asa numita migratie a saraciei si solicita masuri severe pentru migrantii români si bulgari.

Respingere si teama

Actuala dezbatere din Germania e marcata de respingere si teama, apeciaza, pentru DW, Andreas Pott, directorul Institutului de cercetarea migratiei si de studii interculturale al Universitatii Osnabrück. În comparatie cu alte tari, în Germania, tema migratiei nu e privita cu destula degajare, explica Pott. Alta e situatia în Spania, unde, potrivit OECD, între 2007 si 2011, au fost înregistrati 51.000 de migranti bulgari si 327.000 de români. Ei bine, în ciuda somajul ridicat, în Spania nu s-au purtat astfel de dezbateri intense. Nici în Italia, care în 2012 si-a deschis piata muncii pentur români si bulgari si unde, în ultimul deceniu, cam fiecare al patrulea migrant era român. În Germania, tara cu un somaj de aproximativ 5 la suta, în care au sosit în aceeasi perioada evaluata prin studiul OECD (2007 – 2011) 68.000 de bulgari si 107.000 de români, în schimb au loc asemena dezbateri. De ce?

„O explicatie rezida în faptul ca între români si italieni sau spanioli exista relatii mai strânse datorate si înrudirii limbilor pe care le vorbesc. Ceea ce nu e cazul între români si germani.”

Dar factorul care cântareste cu siguranta si mai mult este cel economic. „În Italia si Spania este foarte greu, la ora actuala, sa gasesti de lucru. Acolo unde nu exista locuri de munca, scade si migratia” atrage atentia Thomas Liebig, expert pentru problemele migratiei, în cadrul OECD. Germania are nevoie de forta de munca.

Decizia de a-si deschide complet piata muncii sau de a impune restrictii cetatenilor UE în primii sapte ani de la aderare depinde si de situarea geografica a unei tari sau alteia fata de cei aflati în cautare de lucru. Liebig îsi aminteste cum, dupa valul de aderare din 2004, Germania si Austria au mentinut cel mai mult timp restrictiile pentru noii primiti în UE. Si aceasta pentru ca se aflau cel mai aproape geografic de acestia. Si atunci au avut loc dezbateri aprinse în Germania pe aceasta tema, chiar daca, spre deosebire de acum, nu s-a avertizat fata de o „migratie a saraciei”.

Oricum e o greseala ca se amesteca doua chestiuni total diferite. A avea acces la piata muncii nu însemana totodata a avea acces si la sistemele sociale germane. Dreptul UE prevede ca fiecare cetatean comunitar sa poata locui timp de trei luni într-o tara membra a Uniunii Eruopene pentru a-si cauta de lucru. Ceea ce nu înseamna, în baza aceleaiasi legislatii europene, ca în aceasta perioada migrantul are si dreptul la ajutor social din partea statului respectiv. O decizie în acest sens nu poate fi luata decât de statul în cauza.

Benefic pentru piata muncii

Desi numarul migrantilor români si bulgari este destul de mare, raportat la populatia tarilor respective, multi experti nu se asteapta, totusi, la un val de imigranti din acest spatiu rasaritean catre Germania si Austria. Asa cum nu s-a întâmplat nici în 2011, când piata muncii a fost deschisa complet pentru polonezi, de pilda. La vremea aceea multi polonezi bine calificati îsi gasisera deja un loc de munca în occident, cu precadere în Marea Britanie. Germania, care are nevoie de forta calificata de munca a pierdut aceasta sansa, e de parere Andreas Pott.

Expertul OECD, Thomas Liebig e convins ca în final cu totii vor profita de pe urma liberei circulatii a fortei de munca. Oamenii care cauta de lucru se vor îndrepta spre pietele care au nevoie de forta de munca, asa încât de pe urma acestei reglementari va profita întreg spatiul UE. Autoare Jennifer Fraczek si Medana Weident, Redactor Alina Kühnel, Articol publicat pe dw.de. adevarul.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie