Primul scandal marca Bitcoin. Vicepresedintele Bitcoin Foundation, arestat pentru spalare de bani prin intermediul monedei virtuale

 

Vicepresedintele Bitcoin Foundation, Charlie Shrem, este acuzat in Statele Unite de conspiratie pentru spalare de bani, de 1 milion de dolari, prin intermediul monedei virtuale, relateaza Bloomberg, preluat de Mediafax.

bitcoinShrem, in varsta de 24 de ani, a fost arestat luni, la sosirea pe aeroportul J.F. Kennedy din New York, dupa ce a sustinut un discurs la Amsterdam.

Bitcoin Foundation reprezinta operatorii si detinatorii de monede bitcoin in fata unei comisii infiintate de autoritatile financiare americane pentru supravegherea tranzactiilor cu moneda virtuala.

Shrem a fost si director general al BitInstant, o platforma de tranzactionare a bitcoin, nefunctionala de la inceputul acestui an.

Prin inculparea lui Shrem, un sustinator proeminent al monedei virtuale, numit de procurori „un milionar bitcoin”, autoritatile americane au ajuns in cercul de persoane responsabile cu promovarea si standardizarea monedei. Shrem a negat toate acuzatiile.

„Bitcoin este pe cale sa fie institutionalizata. Intr-o prima faza a fost exploatata de infractori, pentru ca era inca noua si accesibila. Pe masura ce mai multi investitori si oameni de afaceri s-au implicat, va fi tot mai greu sa fie utilizata in scopuri ilicite”, a spus Gil Luria, analist la compania Wedbush Securities in Los Angeles.

Shrem a fost eliberat pentru o cautiune de 1 milion de dolari, dar trebuie sa ramana in arest la domiciliu. Procurorii au explicat ca exista riscul ca acesta sa plece din tara, avand in vedere ca obisnuieste sa calatoreasca mult, are o avere de 6 milioane de dolari, conform declaratiilor proprii, si detine un avion personal.

Bitcoin a fost lansata in 2008 de un grup de programatori, cunoscut sub numele de Satoshi Nakamoto. Moneda virtuala poate fi generata, intr-un numar limitat, de utilizatorii unui program special creat, prin efectuarea unor calcule matematice complexe, si nu este reglementata de vreo autoritate centrala.

Moneda virtuala a devenit tot mai populara in randul comerciantilor din intreaga lume, care vand de la bilete la meciuri de baschet si pana la mixere de bucatarie.

Shrem a descoperit bitcoin in 2011, in timp ce era student la Brooklyn College, si a infiintat BitInstant, care permitea clientilor sa cumpere moneda virtuala. In prezent, activitatile BitInstant sunt suspendate, iar clientii nemultumiti au intentat un proces colectiv impotriva acesteia, sub acuzatia de inselatorie.

Procuratura federala a lansat un prim proces legat de bitcoin in octombrie anul trecut, impotriva lui Ross William Ulbricht, operatorul platformei de tranzactionare Silk Road, acuzat de spalare de bani. Ulterior, alte trei persoane au fost puse sub acuzate, pentru ca au ajutat la operarea acestei plaforme. Toti acuzatii pledeaza nevinovat, la un tribunal din Manhattan. O alta acuzatie este cea de efectuarea fara licenta a operatiunilor de transfer de bani. incont.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie