Impozitul pe veniturile din arenda nu se mai declara in formularul 100

 

Formularul 100 privind obligatiile de plata la bugetul de stat a fost modificat printr-un ordin al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), recent intrat in vigoare. Conform noului model, anumite obligatii fiscale nu se mai declara in acest formular.

calculator, declaratie, pixuri, ochelariPotrivit Ordinului ANAF nr. 123/2014, instructiunile de completare a formularului 100 – “Declaratie privind obligatiile de plata la bugetul de stat” s-au modificat.

Mai exact, impozitul pe veniturile din arenda NU se mai declara in formularul 100, pentru ca acesta se raporteaza in formularul 112 – “Declaratie privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate”, care a fost modificat prin Ordinul MFP nr. 1977/2013.

Conform Ordinului ANAF nr. 123/2014, noile instructiuni de completare a formularului 100 se aplica pentru declararea impozitelor si taxelor datorate incepand cu 1 ianuarie 2014.

Modificarea formularului 100 vine ca urmare a schimbarii Codului fiscal prin OUG nr. 102/2013. Mai exact, din 1 ianuarie 2014 se aplica un nou tratament fiscal veniturilor din arenda obtinute de persoane fizice.

Astfel, impozitul pe veniturile din arenda obtinute de persoanele fizice se calculeaza, in 2014, prin retinere la sursa de catre platitorii de venit, arendasii, la momentul platii venitului, prin aplicarea cotei de 16% asupra venitului net.

De asemenea, venitul net din arenda se stabileste la fiecare plata prin deducerea din venitul brut a cheltuielilor determinate prin aplicarea cotei de 25% asupra venitului brut. Elena Voinea, avocatnet.ro

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie