Referatul DNA prin care se solicita aviz pentru inceperea urmaririi penale impotriva lui Daniel Chitoiu a fost trimis de procurorul general Parlamentului

 

Procurorul general Tiberiu Nitu a transmis marti Camerei Deputatilor cererea DNA prin care se solicita aviz pentru începerea urmaririi penale împotriva deputatului PNL Daniel Chitoiu, fost ministru al Finantelor Publice, pentru savârsirea infractiunilor de abuz în serviciu si constituire a unui grup infractional organizat.

tiberiu nitu„În conformitate cu prevederile art. 109 alin. 2 din Constitutia României, art. 12 si 19 din Legea nr. 115/1999, art. 305 alin. 4 Cod procedura penala si ale Deciziei Curtii Constitutionale nr. 270 din 10 martie 2008, procurorul general al Parchetului de pe lânga Înalta Curte de Casatie si Justitie a transmis Parlamentului României – Camera Deputatilor referatul Directiei Nationale Anticoruptie în vederea formularii cererii de începere a urmaririi penale împotriva deputatului Chitoiu Daniel, fost ministru al Finantelor Publice si membru al Camerei Deputatilor, pentru savârsirea infractiunii de abuz în serviciu, prevazuta de art. 248 din Codul penal 1968 raportat la art. 132 din Legea nr. 78/2000, si constituirea unui grup infractional organizat, prevazuta de art. 367 alin. 1 Cod penal, cu aplicarea art. 5 Cod penal, fapte comise în perioada în care avea calitatea de ministru al Finantelor Publice si retinute în referatul mentionat”, se arata într-un comunicat al Parchetului General remis marti AGERPRES.

Potrivit DNA, în cursul lunii octombrie 2013, Daniel Chitoiu a initiat adoptarea unei ordonante de urgenta al carei scop exclusiv era sprijinirea grupului infractional constituit pentru a favoriza interesele Carpatica Asig, în lipsa unei urgente reale si cu eludarea procedurii prealabile reglementate de Hotarârea Guvernului nr. 561/2009.

„Demersul avea ca scop înlaturarea din Consiliul Autoritatii de Supraveghere Financiara a lui Daniel Tudor, vicepresedinte pe sectorul de supraveghere a asigurarilor, precum si înlocuirea acestuia cu o persoana care urma sa garanteze, în mod fraudulos, protectia intereselor financiare ale Carpatica Asig. Având în vedere ca membrii Consiliului sunt numiti de catre Parlament, în sedinta comuna a celor doua camere, pentru un mandat de 5 ani, iar revocarea lor se dispune dupa aceeasi procedura doar daca nu mai îndeplinesc conditiile de numire, singura modalitate în care putea fi atins acest rezultat era modificarea conditiilor prevazute pentru numirea membrilor consiliului”, sustine DNA.

Probele administrate au relevat ca, în calitate de ministru al Finantelor Publice, Daniel Chitoiu a initiat un proiect de ordonanta de urgenta care reducea numarul membrilor consiliului si prevedea noi cerinte legate de calificarile profesionale minime, fiind introdusa conditia experientei profesionale de minimum 9 ani de la data absolvirii studiilor.

„Aceasta cerinta nu exista anterior si îl excludea din sfera persoanelor eligibile pe Daniel Tudor, singurul dintre membrii Consiliului care nu îndeplinea conditia, având în vedere ca nu îsi echivalase studiile efectuate în strainatate. Probele administrate în cauza au aratat ca noile dispozitii urmareau exclusiv eliminarea lui Daniel Tudor, iar conditiile de experienta au fost modificate de mai multe ori, în diferite etape de redactare a proiectului, pentru a fi adaptate situatiei personale a acestuia si pentru a evita excluderea altor membri care aveau o experienta apropiata”, declara procurorii.

Sursa citata mentioneaza ca în nota de fundamentare au fost invocate angajamentele pe care ASF si le-ar fi asumat cu Fondul Monetar International si cu reprezentantii Comisiei Europene, desi, potrivit probelor administrate, a rezultat ca aceasta mentiune a fost introdusa doar pentru a convinge membrii Guvernului de urgenta reglementarii si pentru a-i determina sa accepte criteriile de experienta stabilite în mod arbitrar.

„Proiectul a fost transmis spre avizare Ministerului Justitiei care a formulat observatii de esenta, invocând interdictia constitutionala a introducerii de incompatibilitati care restrâng dreptul la munca pe calea ordonantei de urgenta. Totodata, a fost invocat caracterul potential neconstitutional al unei ordonante de urgenta care modifica dispozitiile referitoare la membrii consiliului, la mai putin de trei luni de la adoptarea de catre Parlament a unei legi care reglementa acelasi domeniu. Desi HG 561/2009 prevedea ca, într-o asemenea situatie, initiatorul trebuie sa întocmeasca o nota justificativa în care sa indice modalitatea în care si-a însusit observatiile sau sa prezinte argumentele pentru care nu si le-a însusit, Daniel Chitoiu a transmis proiectul catre Secretariatul Guvernului fara a înlatura prevederile contestate si fara a întocmi nota mentionata”, au constatat anchetatorii.

DNA subliniaza ca, ulterior, proiectul de ordonanta a fost supus aprobarii pe lista suplimentara a sedintei de Guvern din dimineata zilei de 16 octombrie 2013, fara a exista avizul Consiliului Legislativ, desi acesta era obligatoriu potrivit prevederilor art. 24 alin. 2 din H.G. nr. 561/2009.

În cursul aceleiasi zile a fost adoptata în forma propusa de initiator OUG 94 pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 93/2012 privind înfiintarea, organizarea si functionarea Autoritatii de Supraveghere Financiara, precum si pentru modificarea si completarea Legii nr. 136/1995 privind asigurarile si reasigurarile în România, care a fost publicata în Monitorul Oficial al României în 18 octombrie 2013.

„Initierea unui act normativ care nu urmareste un imperativ social, ci protejarea intereselor unui grup si care nu se adreseaza unei situatii generale, ci unei persoane determinate, în lipsa unei urgente reale si cu eludarea procedurii prealabile, reprezinta o îndeplinire defectuoasa a atributiilor care îi reveneau în calitate de ministru. În referatul procurorilor se arata ca, prin faptele descrise au fost aduse vatamari atât intereselor Guvernului si ASF, institutii cu rol esential în garantarea respectarii legii si a principiului transparentei institutionale si care ar trebui sa actioneze exclusiv în interesul public, cât si lui Daniel Tudor, vicepresedinte pe sectorul de supraveghere a asigurarilor, care a fost nevoit sa demisioneze din functia ocupata. În acelasi timp, grupul infractional care viza protejarea intereselor Carpatica Asig ar fi obtinut un folos nepatrimonial prin adoptarea acestui act normativ, constând în posibilitatea de a influenta deciziile autoritatii de supraveghere si control”, mai declara DNA.(AS – autor: Eusebi Manolache, editor: Florin Marin), agerpres.ro

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie