Directorul SRI, George Maior: Coruptia este o amenintare la adresa securitatii nationale

 

Coruptia este o amenintare la adresa securitatii nationale pentru ca vulnerabilizeaza statul, aduce prejudicii economiei si creeaza dezechilibre în societate si frustrari, a declarat, joi, directorul Serviciul Român de Informatii (SRI), George Maior, la prezentarea raportului de activitate al DNA pe anul 2013.

George Maior„Dincolo de faptul ca SRI este o institutie pivot a securitatii nationale, noi avem o cooperare deosebita cu DNA pentru ca, si la nivel de lege dar si în felul în care percepem noi securitatea nationala, coruptia este o amenintare la adresa securitatii nationale. Sa ne întelegem foarte clar asupra acestui aspect. Este o amenintare pentru ca vulnerabilizeaza statul, aduce prejudicii economiei, creeaza dezechilibre în societate si frustrari si prin aceasta securitatea nationala a statului este amenintata. Priviti si la regiune, priviti în jur, unii au observat acest lucrul – revolte ale populatiilor datorate si unor sisteme profund corupte „, a afirmat Maior.

El a admis ca sunt si alte cauze geopolitice, dar ca aceasta este o cauza în ceea ce priveste multe evenimente care se întâmpla, uneori chiar la granita României.

„Daca tara noastra este o tara stabila din punct de vedere al esentei statului, acest lucru se datoreaza si activitatii DNA. Este o latura, o lumina noua pe care vreau sa o aduc aici în discutie pe linia anticoruptiei si altor institutii bineînteles”, a subliniat seful SRI.

George Maior a felicitat noua echipa de conduce a DNA si procurorii pentru mentinerea ritmului si cresterea cantitatii si calitatii abordarilor acestei institutii pe linia anticoruptie.

„Profetiile despre încetinirea activitatii DNA, despre slabirea activitatii DNA si activitatii anticoruptie în general facute de unii nu s-au adeverit, dimpotriva, vedeti foarte bine chiar un progres calitativ si cantitativ în activitatea acestei institutii”, a mai spus seful SRI.

Directorul Serviciul Român de Informatii (SRI) a declarat ca anul trecut au fost transmis peste 1.000 de informari catre DNA.

„SRI considera prioritara cooperarea cu DNA pe aceasta dimensiune. Desigur avem si alte amenintari la adresa securitatii nationale. Fara sa intru foarte mult în statistica, care nu exprima întotdeauna calitatea unei cooperari, vreau sa va spun ca anul trecut am transmis peste 1.000 de informari catre DNA, jumatate la DNA central, jumatate catre structurile teritoriale, care cred ca au ajutat foarte mult activitatea acestei institutii pe linia combaterii coruptiei”, a afirmat Maior.

Referitor la presiunile publice, seful SRI a spus ca exista forta institutionala pentru a rezistat în fata acestora.

„Si noi putem remarca acest lucru (n.r. de presiuni publice) când se abordeaza zone pe care eu le-am denumit odata inexpugnabile, fie din economie, fie din politic. Te poti astepta la o anumita retorica, suntem obisnuiti cu ea, nu e nicio problema. Cred ca avem forta institutionala bazata si pe resursa umana foarte buna si pe conceptia profesionala si neutra asupra activitatii noastre sa rezistam acestor tipuri de presiuni si chiar sa nu ne plângem de ele”, a sustinut seful SRI.

George Maior a precizat ca este convins ca si la bilantul pe 2014 se va remarca o crestere cantitativa si calitativa, si ca emite aceasta proiectie luând în considerare deja ceea ce s-a facut în primele luni ale anului.

„Respectam aceasta institutie, respectam independenta ei si cred ca are un rol vital în evolutia statului român spre modernitate, forta si un exemplu în aceasta regiune complicata a Europei”, a mai spus Maior.(A – autor: Madalina Cochinescu, editori: Cristina Tatu, Florin Marin), agerpres.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie