Mediere obligatorie in Romania?

 

Prezent la Forumul Medierii, eveniment desfasurat in Bucuresti in data de 25.03.2014 in parteneriat cu MediereNet.ro, vicepresedintele Consiliului de Mediere, Zeno Sustac a vorbit in premiera despre nevoia schimbarii legislatiei in domeniul medierii.

zeno sustacVicepresedintele Consiliului a declarat in exclusivitate pentru MediereNet.ro:

„Este momentul sa luam in calcul alte variante legislative pentru cresterea vizibilitatii si eficientei medierii, solutia adoptata in prezent de legiuitor cu privire la sedinta de informare despre avantajele medierii neproducandu-si efectele scontate datorita aparitiei altor categorii profesionale fara atributii si competente in domeniul medierii in randul celor care pot sa efectueze anumite demersuri in informarea partilor cu privire la avantajele medierii. Atunci cand sunt adoptate legi in anumite domenii este important ca legiuitorul sa le adopte din convingere, in beneficiul societatii si nu in interesul unor grupuri profesionale sau ca urmare a unor Directive europene obligatoriu de transpus in legislatia interna. Cadrul legislativ actual nu favorizeaza recurgerea pe scara larga la mediere, nu duce la degrevarea reala a instantelor si nu promoveaza beneficiile medierii la adevaratul lor potential. In continuare se vor aloca sume considerabile bugetului pe justitie in conditiile in care un cadru legislativ adecvat in domeniul medierii ar duce anual la reducerea acestor cheltuieli cu sume cuprinse intre 30 si 50 de milioane de euro.

Este necesara o dezbatere publica continua pe aceasta importanta tema cu caracter social, evident, cu implicarea societatii civile. Promovarea medierii se afla in primul rand in sarcina Statului, ca Stat Membru al Uniunii Europene si apoi in sarcina mediatorilor prin organismul national, asociatiile profesionale sau prin initiative individuale. O solutie posibila, pragmatica si benefica tuturor ar fi introducerea in legislatie a unor prevederi care sa impuna apelarea la mediere in cazul unor tipuri de litigii atent determinate in urma unor studii aprofundate. S-ar putea plia perfect pe acest palier disputele din domeniul dreptului familiei precum si alte tipuri de dispute. Importanta este insa vointa factorilor implicati si aici ma refer in mod concret la legiuitor. Pentru ca medierea in Romania sa devina o procedura uzuala, este necesar ca anual numarul medierilor desfasurate sa se situeze peste cifra de minim 100.000 iar in prezent am atins maxim 10% din acesta cifra. In Italia, in conditiile introducerii obligativitatii apelarii la mediere in anumite tipuri de dispute cifra a ajuns la 200.000 de medieri. In aceasta directie este necesar sa se indrepte si Romania!”

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie