Medierea penala. Principii speciale

 

Principiul asumarii raspunderii de catre suspect/inculpat

mediereAcest principiu se refera la asumarea faptei de catre faptuitor, regretul faptei si dorinta acestuia de a repara prejudiciile aduse ca urmare a infractiunii. Asumarea trebuie sa fie explicita, si sa redea intentia faptuitorului de a se indrepta si de a atenua consecintele financiare si emotionale aduse victimei, pe cat posibil.

Principiul repararii prejudiciului

Acest principiu deriva din cel al asumarii de catre faptuitor a infractiunii si consecintelor ei. Faptuitorul trebuie sa constientizeze ca este dator a repara toate aspectele civile ca urmari ale infractiunii. Fie ca e vorba de prejudiciu de imagine, fie ca e vorba de prejudiciu material, fie ca e vorba de prejudiciu emotional, faptuitorul trebuie sa asigure resursele si modul necesar repararii prejudiciului adus partii vatamate.

Principiul prioritatii sprijinirii victimei

In medierea penala, prioritatea numarul unu este sprijinirea si ocrotirea victimei. Cu alte cuvinte orice discutie privind infractiunea si medierea infractiunii trebuie sa se focuseze pe interesele victimei in cauza, si sprijinirea acestia in terapia postconflict. Acesta este si unul din dezideratele justitiei reparatori-restaurative. Sprijinirea victimei este un principiu al medierii penale legat direct de vointa partii vatamate de a parcurge procesul de mediere. O parte vatamata nu poate fi constransa sa accepte procesul de mediere si solutionare amiabila a conflictului, iar atunci cand accepta medierea, va fi primordiala sprijinirea acesteia in limitele neutralitatii si impartialitatii mediatorului.

Principiul reintegrarii victimelor si inculpatilor

Este un principiu ce are ca scop depasirea conflictului penal atat de faptuitor cat si de partea vatamata prin incluziune sociala. Acestea sunt si fundamente ale justitiei reparatorii, in sensul ca faptuitorului i se da sansa iertarii si reintegrarii in societate, in familie, la locul de munca, fara a fi stigmatizat in urma infractiunii. De asemenea, partea vatamata poate, in urma unui proces de mediere penala confidential, sa fie reintegrata in mediul social, fara a suferi sau a avea traume privind reintegrarea sociala. Avem in vedere faptul ca deseori victimele ies perdante in urma unor infractiuni, atat in ceea ce priveste stima si imaginea de sine, cat si in ceea ce priveste stigmatul social. Este inclusa in aceste discutii si terapia postconflict necesara victimei, terapie ce se poate desfasura concomitent ori ulterior medierii.

Principiul respectarii drepturilor la asistenta juridica ori interpret

Asistenta juridica ori prezenta interpretului atunci cand suspectul/inculpatul ori partea vatamata nu vorbeste ori nu intelege limba romana trebuie puse in vedere de catre mediator. Procesul de mediere nu se poate desfasura decat in conditii legale in ceea ce priveste prezenta avocatului in medierea penala, ori a interpretului, avocat sau interpret care ramane la alegerea libera a partilor din procesul de mediere, mediatorul neavand niciun drept sa solicite serviciile unui anume avocat ori unui anume interpret.

Principiul asigurarii conditiilor legale necesare in medierea cu minori

In infractiunile cu minori, medierea se poate desfasura daca acestia sunt reprezentati de parintii lor ori autoritatea tutelara, acolo unde este cazul, si cu asigurarea asistentei juridice.

Mediator Dorin Ilie, juridice.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie