Vodafone Romania a fost amendata de ANSPDCP pentru refuzul accesului unui client la datele stocate prin legea Big Brother

 

PREMIERA ÎN ROMÂNIA. Vodafone România a fost amendata de Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP) cu 5.000 de lei pentru ca a refuzat accesul unui client la datele pe care compania le stocheaza în baza legii Big Brother.

vodafone„ANSPDCP a amendat Vodafone (@vodafonebuzz) cu 5.000 lei in baza art.32 L.677/2001 pentru datele personale retinute in baza L.82/2012”, se arata într-un tweet al Autoritatii.

Compania i-a comunicat solicitantului ca nu îi poate furniza informatiile referitoare la apelurile pe care acestea le-a efectuat, cele referitoare la terminalul folosit pentru efectuarea apelurilor, precum si adresele de IP utilizate pentru traficul de date.

Potrivit legii 82/2012, numita si legea Big Brother, furnizorii de retele de comunicatii sunt obligati sa stocheze, timp de 6 luni, informatiile privind apelurile efectuate de catre utilizatorii retelei. Informatiile stocate se refera la numerele de telefon apelate (prin voce sau text), data si ora apelurilor, datele de identificare ale terminalelor folosite, inclusiv locul din care s-au efectuat apelurile, adresele de IP de pe care au fost trimise mesajele electronice etc. Potrivit legii, companiile nu au voie sa stocheze continutul convorbirilor.

Aceste informatii pot fi utilizate în cadrul anchetelor penale si sunt compilate în scopuri statistice.

Un articol din legea 82/2012 spune ca aceasta se pune în aplicare cu respectarea dispozitiilor Legii nr. 677/2001 pentru protectia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal si libera circulatie a acestor date. Legea 677/2001 da dreptul persoanelor interesate sa ceara de la operatorii de date cu caracter personal sa îi fie comunicate informatiile retinute referitoare la persoana sa.

Vodafone a contestat procesul verbal în instanta.

Amintim ca legea 82/2012 reprezinta implementarea Directivei Europene 2006/24/CE, care a fost invalidata în luna aprilie de Curtea de Justitie a Uniunii Europene. Tribunalul de la Luxemburg.

Curtea considera ca prin impunerea pastrarii acestor date si permitând accesul autoritatilor nationale competente, directiva reprezinta o imixtiune deosebit de grava în drepturile fundamentale la respectarea vietii private si la protectia datelor cu caracter personal.

Decizia CJUE nu face ca legea sa nu se mai aplice în tarile care au adoptat Directiva, dar ofera acestora cale libera sa o anuleze.

În România, PNL a depus o initiativa legislativa de anulare a legii Big Brother. Mihai Banita, economica.net

Cuvinte cheie: , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie