CCR despre concluziile procurorului general prin care sustine ca legea penala mai favorabila trebuie aplicata prin metoda institutiilor autonome: Judecatorii nu pot deveni leguitori

 

Procurorul general, Tiberiu Nitu, sustine, într-un document oficial, ca legea penala mai favorabila se determina folosind metoda denumita generic „metoda institutiilor autonome”. Adica, în viziunea lui Nitu, judecatorii trebuie sa aleaga articole din vechiul si noul Cod Penal cât mai favorabile infractorilor. Acest procedeu l-ar avantaja pe Dan Voiculescu, judecat pentru o frauda de 60 milioane euro în dosarul privatizarii ilegale a Institutului de Cercetari Alimentare. Curtea Constitutionala a decis recent ca metoda propusa de Nitu este neconstitutionala. Interpretarea CCR arata ca o astfel de interpretare juridica ar încuraja infractorii sa comita mai multe infractiuni deoarece ar urma sa primeasca pedepse cu suspendare.

tiberiu nituLa scurt timp dupa intrarea în vigoare a Noului Cod Penal si a Noului Cod de Procedura Penala, procurorul General Tiberiu Nitu a transmis catre Curtea Suprema o serie de concluzii prin care sustine ca legea penala mai favorabila trebuie aplicata prin metoda institutiilor autonome. Asta înseamna ca Tiberiu Nitu este de parere ca articole sau parti din articole din vechiul Cod Penal si parti din noua lege penala pot fi combinate în favoarea infractorilor.

Tiberiu Nitu si-a argumentat astfel pozitia: „Interpretarea care considera posibila combinarea dispozitiilor mai favorabile cuprinse în legi diferite, cu conditia însa ca aceasta dispozitie sa priveasca institutii de drept care au o relativa independenta, putând fi aplicate autonom; în cazul unor asemenea institutii, aplicarea legii penale, inclusiv identificarea acesteia, are loc distinct – criteriul aprecierii autonome. Conceptul de institutie autonoma, respectiv aria de cuprindere este, de asemenea, obiect de controversa. Considerând ca aceasta din urma interpretare asigura functionalitatea legii penale mai favorabile, este necesara precizarea notiunii de institutie autonoma”. Consulta aici argumentatia juridica a procurorului general.

CCR îl contrazice pe Nitu

CCR a decis însa ca metoda prin care se determina legea penala mai favorabila este metoda globala. Adica, exact invers fata de cum a sustinut Tiberiu Nitu. Potrivit legii, deciziile CCR sunt obligatorii. Decizia CCR este una extrem de importanta având în vedere ca dupa intrarea în vigoare a noului Cod Penal nu era clar cum vor judeca magistratii procesele atunci când trebuie sa aplice legea penala mai favorabila. În esenta existau doua optiuni: ori utilizau în întregime legea veche sau legea noua, ori amestecau bucati din cele doua legi astfel încât sa rezulte o lege penala mai favorabila pentru inculpat. Acum CCR a decis ca se va aplica prima varianta, adica aplicarea globala.

Citeste mai departe pe gandul.info

Cuvinte cheie: , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie