Banca Mondiala atrage atentia asupra faptului ca preturile produselor alimentare au crescut

 

Dupa Organizatia Natiunilor Unite, Banca Mondiala a atras si ea atentia asupra faptului ca preturile produselor alimentare la nivel global au înregistrat, în primul trimestru al acestui an, prima lor crestere din aproape doi ani, stimulate de cresterea cererii venite din China dar si de tensiunile din Ucraina, transmite AFP.

banca mondialaPotrivit unui raport trimestrial al Bancii Mondiale publicat joi, în perioada ianuarie-aprilie 2014 preturile la produsele alimentare de baza a crescut cu 4% la nivel mondial, punând capat unei tendinte de declin care a început dupa vârful atins în vara lui 2012. Avansul din primele trei luni se datoreaza în principal cresterii preturilor la grâu si porumb cu 18%, respectiv 12%.

‘Îngrijorarile meteorologice, incertitudinile politicile si fluctuatiile monedelor nu pot fi separate unele de altele’, afirma vice-presedintele Bancii Mondiale responsabil cu reducerea saraciei, Ana Revenga.

Seceta persistenta din SUA si cererea mondiala puternica, în special cea provenita din China, explica în mare parte cresterea preturilor. Însa criza din Ucraina are si ea un rol, apreciaza institutia financiara internationala. Ucraina, al treilea exportator mondial de porumb si al saselea de grâu, se confrunta în prezent cu o crestere spectaculoasa a preturilor la produse alimentare pe fondul crizei politice si economice. În perioada ianuarie-aprilie anul curent pretul porumbului în Ucraina a crescut cu 73% iar cel al grâului a urcat cu 37%, ceea ce a avut un efect si asupra preturilor la nivel mondial.

‘Tensiunile geopolitice din Ucraina nu au afectat înca exporturile dar ar putea avea un impact asupra productiei si tranzactiilor viitoare daca incertitudinea va creste’ subliniaza Banca Mondiala.

Raportul Bancii Mondiale vine la o luna dupa ce Organizatia Natiunilor Unite a anuntat ca preturile alimentare mondiale au atins, în luna martie 2014, cel mai ridicat nivel din ultimele 10 luni din cauza conditiilor meteo nefavorabile din marile tari producatoare dar si a crizei din Ucraina. Expertii sunt îngrijorati de posibilitatea ca cresterea preturilor alimentare sa conduca la revolte si proteste la nivel mondial, cum s-a întâmplat în 2007 si 2008 în tari precum Haiti, Camerun si India. capital.ro

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie