Laura Codruta Kovesi: Creste increderea cetatenilor in DNA

 

Daca cineva isi imagineaza ca va putea sa dea afara toti procurorii din DNA, se insala. Nu voi permite nimanui sa schimbe procurori si sa intervina in activitatea Directiei pentru ca facem anchete privind persoane importante, afirma procurorul sef DNA, Laura Codruta Kovesi.

Laura Codruta Kovesi, Foto: Avertismentul.ro

Laura Codruta Kovesi, Foto: Avertismentul.ro

Intr-un interviu acordat Ziare.com, Laura Codruta Kovesi a explicat ca activitatea foarte intensa a DNA din ultima vreme se explica si prin cresterea spectaculoasa a numarului de denunturi facute de cetateni: „Creste increderea cetatenilor in noi. Zi de zi, persoane fizice sau reprezentati ai unor persoane juridice denunta fapte de coruptie la un nivel inalt”.

Laura Codruta Kovesi a explicat mecanismul arestarilor, dar si al interceptarilor, motivul pentru care numai anumite pasaje din convorbiri apar la dosar si ce se intampla cu restul.

Procurorul sef a aratat care este cel mai mare pericol pentru DNA, dar si care este relatia sa cu procurorul general Nitu.

DNA pare intr-o efervescenta fara precedent. Cum se explica?

Intr-un an de zile la DNA au fost inregistrate 4.000 de dosare la aproximativ 100 de procurori. Si atunci incercam sa ne axam activitatea pe prioritati. Apoi, serviciile teritoriale ale DNA, cu unele exceptii cum este cel din Cluj, nu erau prea active, nu aveau dosare importante, nu atacau administratia publica locala.

Iata ca si colegii de la celelalte servicii au inceput sa aiba anchete importante, la Suceava, la Timisoara, la Constanta. Si, nu in ultimul rand, colaboram foarte bine cu SRI si cu ANI.

Au prins procurorii din teritoriu mai mult curaj?

Pe de-o parte, am reusit sa ocupam locurile vacante. 5-6 ani schema DNA a fost incompleta. Acum, tot mai multi procurori doresc sa lucreze in DNA.

Pe de alta parte, numarul de dosare creste si pentru ca foarte multi cetateni fac denunturi la DNA. Creste increderea cetatenilor in noi. Zi de zi, persoane fizice sau reprezentati ai unor persoane juridice denunta fapte de coruptie la un nivel inalt. Sunt oameni de afaceri care denunta licitatii trucate, faptul ca li le solicita mita ascunsa sub diverse forme.

Ati avea nevoie de mai multi procurori?

Da. Dar deocamdata am solicitat marirea cu 50 de posturi a schemei de politisti din DNA, pentru a avea o mai buna eficienta in recuperarea bunurilor provenite din infractiuni. Inteleg ca ministerele au dat avize, dar proiectul nu a fost pus pe ordinea de zi a Guvernului.

Cei 50 de politisti ne-ar ajuta sa identificam valorile care pot fi sechestrate, pentru ca ancheta penala trebuie dublata de o investigatie financiara. Mai nou exista o „moda”: infractorii isi fac conturi in paradisuri fiscale, isi fac off-shore-uri, cumpara imobile in strainatate, fac tranzactii ascunse sub forma unor contracte de imprumut sau vanzare-cumparare. Exista si „moda” divortului pentru a evita confiscarea.

Citeste interviul integral pe ziare.com

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie