Obligativitatea informarii despre mediere. Ce a mai ramas valabil?

 

Vom face o scurta analiza despre care vor fi consecintele deciziei CCR, atat pentru partile implicate in procese, cat si pentru mediatori.

mediere proces de comunicare– potrivit art 2, alin. (1^1) din legea medierii, ”Dovada participarii la sedinta de informare privind avantajele medierii se face printr-un certificat de informare eliberat de mediatorul care a realizat informarea. Daca una dintre parti refuza in scris participarea la sedinta de informare, nu raspunde invitatiei prevazute la art. 43 alin. (1) ori nu se prezinta la data fixata pentru sedinta de informare, se intocmeste un proces-verbal, care se depune la dosarul instantei.”

– art 2, alin. (1^3) ”efectuarea procedurii de informare asupra avantajelor medierii poate fi realizata de catre judecator, procuror, consilier juridic, avocat, notar, caz in care aceasta se atesta in scris, conform din Legea 192/2006.” Dupa aproape un an de la intrarea în vigoare a acestui alineat, constatam ca numai avocatii au cerut acest lucru, si în numele altor profesii, care oricum trebuiau sa informeze partile despre avantajele medierii conform art. 6 din legea medierii si art. 21 din CPrCiv. Consecinta pseudo-informarii de catre avocati a dus la o scadere drastica dupa 1.08.2013 a numarului de justitiabili care se adresau mediatorilor pentru informare, conform legii nr.115/2012, ceea ce a dus la faptul probat de statistica CSM de la începutul lui 2014, ca numarul de medieri acceptate este mult mai redus. Propunerea legislativa a A.M. Galati prevede eliminarea acestui alin. (1^3) introdus fara consultarea celor interesati si CSM, prin legea nr. 114/2013.

– Serviciile privind sedinta de informare despre avantajele medierii care au fost declarate neconstitutionale erau gratuite, conform art. 2 alin. (1^4) si art. 26(3) din Legea nr.192/2006. Propunerea legislativa a A.M. Galati prevede eliminarea acestui alin. (1^4) prin legea nr. 114/2013 fiind suficiente prevederile din art. 26(3) al legii medierii si art. 227 CPrCiv.;

Citeste mai departe pe mediereagalati.wordpress.com

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie