Medierea penala: Mediatorul nu mediaza dosarul penal, ci conflictul privat dintre persoane

 

Mediatorul nu mediaza infractiunea, care e din oficiu sau la plangere, care poate prevede retragerea plangerii sau impacarea. MEDIEREA nu priveste infractiunea asa cum este ea in dosarul penal, ci medierea priveste CONFLICTUL PENAL dintre faptuitor si persoana vatamata. Ce consecinte penale are acest conflict decide legea si stabileste procurorul si judecatorul. Ce consecinte private are conflictul asupra persoanei vatamate trebuie vazut, si de aceea medierea este posibila.

mediere malpraxisEu nu mediez laturi civile ori penale, ci mediez conflicte intre oameni, ce consecinte juridice au – penale ori civile – e treaba organelor judiciare. Eu ca mediator sunt sau pot fi solicitat sa mediez conflictul dintre persoane in vederea temperarii lui, clarificarii unor aspecte, solutionarii amiabile a divergentei dintre cei doi oameni, si totul intr-un cadru privat si in baza unor raporturi private generate de fapte. Mediatorul nu mediaza dosarul penal, ci conflictul privat dintre persoane. Persoanele au dreptul la mediator pentru a vedea daca si cum este posibila o intelegere intre ele, o intelegere in raporturile dintre ele si nu o intelegere in dosarul penal. Solutia persoanelor in urma medierii este o solutie la conflictul penal si nu la dosarul penal. Dreptul la mediere este dreptul lor la o eventuala si discutabila intelegere. CE EFECTE ARE INTELEGEREA TRNSCRISA IN ACORDUL DE MEDIERE decide doar organul judiciar si legea. Oricum un Acord de Mediere – in orice infractiune – si dincolo de eroare impartirii medieri in latura civila ori penala a conflictului ce vine la mediere- nu poate avea decat avantaje pentru persoanele din conflict si beneficii efective pentru partile din conflict.

Medierea este posibila in orice conflict dintre persoane. Multi avocati confunda medierea cu tranzactionarea pe laturi penale – impaca-te ori retrage-ti plangerea, ori pe laturi civile – da-i x bani si gata. MEDIEREA NU ESTE O TRANZACTIE pe laturile infractiunii. MEDIEREA ESTE O DISCUTIE PRIVIND MODUL DE INTELEGERE’/DE STINGERE A CONFLICTULUI dintre oameni prin comunicare, dialog asupra conflictului, analiza situatiei, analiza solutiilor amiabile privind intelegerea acolo unde se vrea acest lucru. Nimeni nu poate lua dreptul persoanelor din conflict LA MEDIERE, cel putin intr-o societate democratica. DIALOGUL partilor din conflict este componenta/ substanta libertati lor. Iar medierea este dialogul lor printr-un mediator.

Citeste mai departe pe blog.mediatoru.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie